Linkovi

Film tjedna: 'Solaris' (1/12/02) - 2002-12-01


George Clooney igra glavnu ulogu u filmu “Solaris”, scenariste i redatelja Stevena Soderbergha, koji vam predstavljamo u našem redovitom tjednom terminu. Film je temeljen na znanstveno-fantastičnom romanu poljskog autora Stanislawa Lema. Prije tri desetljeća isti literarni predložak ekranizirao je redatelj Andrei Tarkovsky.

Chris Kelvin je psihijatar koji se mora nositi sa svojim osobnim problemima, poglavito smrću svoje žene koja je desetak godina ranije izvršila samoubojstvo. Nakon hitnog poziva svog prijatelja, Chris dolazi na svemirski brod “Prometej”, koji orbitira oko planeta “Solaris”. Misteriozan razvoj dogadjaja ugrožava misiju i živote članova posade. Probudivši se na svemirskom brodu, nakon dugog puta, Chris se nadje u rukama svoje pokojne supruge Rheye. No, ona nije uskrsnula iz mrtvih - radi se o potpuno realističnoj halucinaciji od krvi i mesa, koju je kreirao sam planet, koristeći zapis u Chrisovom sjećanju.

U početku skeptičan, Chris Kelvin počinje vjerovati da mu je pružena nova šansa. Međutim, medju filozofskim pitanjima koja se postavljaju u “Solarisu” jest i pitanje - da li se bilo što zaista može promijeniti, čak i ako vam se ukaže još jedna šansa?

George Clooney, koji je odigrao ulogu Kelvina, kaže da mu je to bila do sada najteža uloga u životu, zbog zagonetne prirode predloška.

"Ima tako mnogo različitih argumenata u kontekstu pitanja da li bi stvari bile drugačije ako biste dobili još jednu priliku, ili biste samo ponovili ranije greške. Potom se javlja i pitanje o postojanju Boga. Da li smo mi dio samo slučajnog spleta okolnosti u kojem je došlo do interakcije stanica ili smo pak rezultata nekog plana? Ono što volim u ovom filmu jest činjenica da ne staje niti na jednu stranu, tek postavlja ta pitanja. To je film nakon kojeg gledatelji odu kući i kažu: “Nisam siguran što sam gledao”. Međutim, o njemu razmišljaju i razgovaraju. Javljaju se nova pitanja i novi odgovori, i svi su u pravu," kaže George Clooney.

Natashi McElhone pripala je uloga Chrisove supruge Rheye. Ova britanska glumica prihvatila je izazove ovog ostvarenja, ali priznaje da je film, nakon što su ga dovršili, predstavljao iznenađenje za čitavu ekipu.

"Nisam imala pojma kako bi film mogao “ispasti”, ali sam očekivala da bih se mogla iznenaditi. Bilo je tako mnogo različitih mogućih rješenja, i pravaca u koje se mogao otputiti," kaže Natasha McElhone.

“Solaris” se temelji na romanu poljskog autora znanstvene fantastike Stanislawa Lema. Napisao ga je 1961. godine, a desetak godina kasnije, ruski redatelj Andrei Tarkovsky ekranizirao je ovo djelo i učinio ga jednim od klasika ruske kinematografije. Redatelj novog “Solarisa” Steven Sodenbergh ipak ne želi da se njegovo ostvarenje promatra u tom kontekstu.

"Jasni su mi bili tematski elementi o kojima sam želio govoriti. Oni su nešto drugačiji od onog što nalazimo u knjizi, a zasigurno se razlikuju od onog što je prikazano u filmu Andreja Tarkovskog. Ja smatram da se u biti radilo o dvije stvari. Većina ljudi je, vjerujem, iskusila neku vrstu gubitka u životu, ili se našla u situaciji u kojoj nisu mogli reći ono što su željeli nekome koga više nije bilo. Druga stvar je prihvaćanje činjenice da ne možete nikoga poznavati onako kako poznajate samoga sebe. To je naprosto nemoguće i izuzetno frustrira. Otprilike, kao razlika izmedju romantične i prave ljubavi," kaže Steven Soderbergh.

Producent “Solarisa” je James Cameron, kojeg dobro poznajemo još od filma “Titanic” i Oscara kojeg je za njega dobio. Od preostale glumačke ekipe izdvojimo još Violu Davis i Jeremyja Daviesa. Glazbu je napisao dugogodišnji Soderberghov suradnik, Cliff Martinez.

XS
SM
MD
LG