Linkovi

Američke snage putuju na vojnu vježbu u Perzijski zaljev (1/12/02) - 2002-12-01


Oko tristo vezista i obavještajaca iz Petog korpusa američke vojske priključit će se vježbi kodnog imena "Unutarnji pogled" koja bi ovog mjeseca trebala početi u državi Katar te trajati do deset dana. Prvom vježbom ove vrste koju organizira u toj regiji Središnje zapovjedništvo SAD-a testirat će spremnost svoje vojske u slučaju napada na Irak.

Planirano je da se vojnici po završetku vježbe vrate natrag u njemačku bazu, ali nije isključeno ni da ostanu. "Finalna odluka nije donijeta. Ako se ukaže potreba da ostanu i sudjeluju u bilo kakvoj operaciji, zasigurno će u nju biti uključeni", kazao je novinarima u Ramsteinu, najvećoj zračnoj bazi američke vojske u Evropi pukovnik Joseph Richard.

Prije nego su se sa strojnicama i laptopima ukrcali u avione, nekoliko vojnika iz petog korpusa kazali su novinarima da nemaju problema s odlaskom u potencijalno problematično podrucje. Dodaju da su više od njih zabrinute njihove obitelji jer ne znaju kad će se vratiti. "Ali takav je naš posao i spremni smo ga obaviti. Naša je misija vrlo vazna i uraditi ćemo sve što bude potrebno" kazao je major Rodney Takashi. Neki od američkih vojnika već su bili angažirani u regiji. "Bio sam i idem ponovo, ne vidim problem, za mene je to samo novi zadatak, brine jedino moja obitelj," kazao je stožerni narednik Craig Nance iz Kalifornije koji je 1990. godine šest mjeseci služio u Saudijskoj Arabiji. "Moje je osobno mišljenje da se ne bi trebali miješati u poslove drugih ljudi, ali nemam taj izbor. Radim što mi se kaže, slijedim vođe," rekao je novinarima narednik Nance.

Cilj vjezbe "Unutarnji pogled" u kojoj će sudjelovati nekoliko stotina vojnika je izvježbati uspostavu komadnih mjesta na terenu zajedno sa sustavom veza i logističkim mrežama potrebnim za koordiniranje kopnenih, zračnih i pomorskih snaga u regiji. Dugo planiranu vježbu nadgledat će general Tommy Franks, koji će u slucaju rata protiv Iraka zapovijedati američkim snagama.

XS
SM
MD
LG