Linkovi

Cijena rata s Irakom - do 200 milijardi dolara (1/12/02) - 2002-12-01


Dnevnik Washington Post prenosi izjave američkih dužnosnika koji procjenjuju da bi se troškovi sukoba s Irakom mogli popeti i do 200 milijardi dolara, znatno više od Zaljevskog rata 1991. godine. Kako piše Washington Post, dužnosnici administracije predsjednika Busha zabrinuti su da druge zemlje neće dijeliti troškove rata – kao što je bio slučaj 1991. – nego će ih morati podmiriti američki porezni obveznici.

******

Dnevnik New York Times piše u današnjem izdanju da američke oružane snage nastavljaju s radom na novom zapovjednom centru u zračnoj bazi u Qataru. Prema pisanju newyorškog dnevnika taj bi centar mogao poslužiti kao stožer za akciju protiv Iraka. U toj bazi trenutno se vode pripreme za veliku vojnu vježbu američke vojske tijekom koje će biti uvježbavane procedure za mogući sukob s Irakom.

******

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju, Mohamed El Baradei, izjavio je da su inspektori Ujedinjenih naroda daleko od donošenja zaključka posjeduje li Irak oružje za masovno uništavanje.

Gospodin El Baradei koji predvodi ekipu stručnjaka Ujedinjenih naroda za nuklearno oružje rekao je da u četiri dana, od kada su počele inspekcije, nije pronađeno niti jedno nuklearno oružje. Prema njegovim riječima, uspjeh inspekcija iračkog oružja ovisti će o razini suradnje vlade u Bagdadu.

XS
SM
MD
LG