Linkovi

Cijena rat protiv Iraka - od 100 do 200 milijardi dolara? (1/12/02) - 2002-12-01


“Washington Post” javlja da bi eventualni rat protiv Iraka mogao Sjedinjene Države koštati između 100 i 200 milijardi dolara. Za usporedbu, rat u Perzijskom zaljevu koštao je američke porezne obveznike 7 milijardi dolara, zahvaljujući američkim saveznicima, koji su snosili gotovo 90 posto troškova.

“Los Angeles Times” jutros piše da Bijela kuća i republikanski čelnici u Kongresu namjeravaju upotrijebiti političku premoć, stečenu na izborima, kako bi što prije “progurali” još jedno smanjenje poreza. Radi se – kažu analitičari – koliko o pokušaju da se potakne gospodarski rast, toliko i o političkom potezu, usmjerenom na zadobijanje podrške glasača pred sljedeće predsjedničke izbore 2004.

“New York Times” u nedjeljnom prilogu piše o novom “zaštitnom znaku Poljske”. Potaknuti uspjehom Miroovog španjolskog suca, Poljaci su odlučiti svoju zemlju predstaviti svijetu pomoću novog znaka – zmaja-igračke u rukama rasplesanog lika, koji čini slovo "K" u riječi "Poljska". Prethodno su ankete pokazale su da stranci Poljsku i Poljake opisuju kao sive, siromašne, hladne, dosadne, radišne, svadljive, kaotične, konzervativne. Nakon što je novi znak predstavljen, skupina Amerikanaca upitana je što o njemu misli. Prve su reakcije bile raznovrsne – od toga da ih zmaj podsjeća na Charlieja Browna, do toga da ih asocira na predsjednika i izumitelja Benjamina Franklina. Kakva će biti budućnost novog znaka, tek treba vidjeti – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG