Linkovi

'Crveno meso liječi rak' - satirični roman o nevoljama restorana 'brze hrane' (26/2/03) - 2002-11-30


Ugrožava li McDonald's zdravlje američke djece? Da – tvrdi se u tužbi podnesenoj u ime skupine djece iz New Yorka, koja pati od zdravstvenih problema poput dijabetesa, visokog tlaka i debljine. Ovo je, međutim, tek najnoviji napad na takozvanu “brzu hranu" - “fast-food” - koja se našala na udaru kritika, jer je često puna masti, soli i šećera.

Ova je kontroverza tema novog romana naslovljenog “Red Meat Cures Cancer – Crveno meso liječi rak” iz pera Starbucka O’Dwyera.

Starbuck O’Dwyer već gotovo deset godina radi kao odvjetnik specijaliziran za pravna pitanja s područja zdravstvene zaštite. Uglavnom se bavi slučajevima vezanim uz zdravstveno osiguranje, a ne uz fast food. No, posao kojim se bavi naveo ga je da počne razmišljati i o utjecaju političkih odluka na dobrobit pojedinaca. Kako kaže, inspiracija za knjigu “Crveno meso liječi rak” došla je iz još jednog izvora.

"Kada sam se počeo baviti američkom pop kulturom, otkrio sam da se fast food nalazi u samom epicentru svih utjecaja, koje reklame imaju na naše živote. Od pop glazbe do Hollwyooda, pop kultura i fast food se odlično upotpunjavaju. Od trgovina, do prometnica – neprestano nas bombardiraju reklame fast food kompanija, što znači da te kompanije imaju centralnu ulogu u našim životima.

A upravo zato je fast food kao stvoren za društvenu satiru. U romanu “Crveno meso liječi rak”, Starbuck O’Dwyer prati sudbinu Skya Thornea, člana uprave možda najgoreg lanca fast food restorana, nazvanog Taiburger, u prijevodu “hamburger od repa”. Sky se sprema za mirovinu, kada dobiva gotovo neizvediv zadatak. Treba u godinu dana povećati udio Tailburgera na tržištu s jedan na pet posto, ili će, u suprotnom, izgubiti posao.

"Tailburger je poznat po svojim hamburgerima veličine košarkaške lopte, koji se dva puta prže u ulju. Svaki hamburger dolazi s devet krišaka sira. To nije baš najzdravija hrana. Sky odluči prvoj marketinškoj kampanji dati moto “Mučite se”, kako bi kupcima poručio da jedu što više hamburgera i da se ne obaziru na savjete liječnika. Naravno, oko reklama se diže velika prašina, pa Sky mora promijeniti pristup. Negdje nailazi na istraživanje koje pokazuje da crveno meso – navodno – liječi rak."

Starbuck O'Dwyer u svojoj novoj knjizi ismijava gotovo sve slojeve društva – od beskrupuloznih direktora, do holivudskih zvijezda i fanatika zdravog života. Kako kaže, satira ne štedi nikoga. Ipak, ističe da bi kompanije trebale imati pravo prodavati što god žele, jer i kupci imaju pravo kupovati što god žele.

Pri tome podsjeća na razlike između najnovije tužbe protiv fast food kompanija i niza procesa vođenih protiv proizvođača duhana: "Proizvođači duhana poslali su svoje direktore u Kongres, da svjedoče da cigarete ne izazivaju ovisnost. Fast food kompanije shvaćaju da im takav pristup može donijeti samo negativan publicitet u medijima. Znaju da će bolje proći ukoliko budu poduzimali korake koji će primiriti kritičare. Primjerice, mogu poticati djecu da se više bave tjelovježbom. Trenutno u zemlji vlada prilično negativno raspoloženje prema fast foodu. Mislim da se kompanije pokušavaju protiv toga boriti."

Govoreći o tužbi u New Yorku, Starbuck O’Dwyer kaže da tužitelji u ovoj parnici trebaju dokazati da fast food restorani imaju obvezu prema kupcima i da tu obvezu ne poštuju. No, što zapravo fast food kompanije duguju kupcima, koji uđu u njihove restorane? Svakako im nisu dužne – kaže gospodin O’Dwyer - služiti niskokaloričnu i nemasnu hranu. Prema riječima našeg sugovornika - čak i ako se ode korak dalje, teško je dokazati da je upravo fast food hrana izazvala pojedinu bolest. Gospodin O’Dwyer na kraju otkriva da i sam ponekad jede fast food – doduše ne u McDonaldsu, već u konkurentskom lancu Wendy’s.

XS
SM
MD
LG