Linkovi

Prelaze li teroristi na slabije zaštićene ciljeve? (30/11/02) - 2002-11-30


Dva tjedna prije nego bombaškog napada na hotel u Mombasi u Keniji, australska je vlada priopćila da raspolaže informacijama koje ukazuju da bi taj grad mogao biti meta terorista. Australske su vlasti pozvale australske državljane da izbjegavaju putovanja u to područje. I američke su vlasti prije više mjeseci obaviještene o mogućnosti da će teroristi pokušati napasti putničke zrakoplove raketama zemlja-zrak, kao što se to dogodilo u Mombasi.

Ranije ove godine, u blizini jednog uzletišta u Saudijskoj Arabiji pronađeni su ostaci protuavionske rakete, kakve koriste američki borbeni zrakoplovi koji ophode zonom zabrane letenja nad južnim Irakom. Savezni istražni ured FBI shvatio je tu raketu kao upozorenje da bi teroristi al-Qaide mogli pokušati oboriti zrakoplovom nekom od raketa zemlja-zrak preostalih iz rata protiv sovjetske okupacije u Afganistanu.

Ransdorp: Kenija - slijepa točka u ratu protiv terorizma

Magnus Ransdorp, stručnjak za terorizam sa sveučilišta St. Andrews u Škotskoj, objašnjava da "još uvijek ima mnogo raketa zemlja-zrak tipa SAM-7, kao i drugih stingera koji se mogu upotrijebiti u napadu na neku metu."

Potrošeni spremnici za gorivo od iste vrste raketa pronađeni su u četvrtak u Keniji, nakon što je pilot jednog izraelskog putničkog zrakoplova, koji je uzlijetao iz Mombase, javio da je na njega otvorena vatra sa zemlje. Prema riječima jednog američkog dužnosnika, glavna sumnja za ovaj napad pala je na al-Qaidu. Magnus Ranstorp kaže da je "sigurno da u Keniji postoji teroristička mreža i da ta zemlja predstavlja slijepu točku u ratu protiv terorizma."

Netanyahu: Najopasnija eskalacija od 11. rujna 2001.

Izraelski ministar vanjskih poslova Benjamin Netanyahu izjavio je za američku televiziju da će, ukoliko se dokaže da je iza napada u Keniji bila al-Qaida ili neka druga teroristička organizacija, to predstavljati najopasniju eskalaciju terorističke prijetnje od prošlogodišnjih napada na New York i Washington:

"Ukoliko su to danas pokušali učiniti izraelskim zrakoplovima, sutra će to pokušati učiniti američkim zrakoplovima. Mislim da je ovo prekretnica za međunarodni terorizam i to moramo zaustaviti."

Što se dogodilo nad otočjem Turks i Caicos?

U Sjedinjenim Državama o opasnosti po putničke zrakoplove javljeno je dan prije napada u Keniji. Prema dužnosnicima Pentagona, u srijedu su borbeni zrakoplovi uzletjeli iz američkih baza da bi istražili dojave tri pilota putničkih zrakoplova, koji su u zraku u blizini svojih letjelica vidjeli trag kondenzirane pare, možda iz objekta ispaljenog sa zemlje. Poručnik Curtis Jenkins, glasnogovornik NORAD-a, Zrakoplovnog zapovjedništva za Sjevernu Ameriku, kaže:

"Netko je u blizini otočja Turks i Caicos opazio trag pare, koji kao da se kretao prema Sjevernoj Americi. Isti je trag opažen i u samoj Americi. Vidjeli su ga piloti komercijalnih zračnih kompanija. Na radaru nismo opazili ništa od čega bi taj trag mogao poticati."

Vlade Sjedinjenih Država i drugih zemalja nedavno su upozorile da bi teroristi mogli prebaciti težište napada s meta kao što su vladine zgrade i znamenitosti na slabije zaštićene mete, kao što su škole, noćni klubovi i ljetovališta.

XS
SM
MD
LG