Linkovi

U planiranju moguće akcije protiv Iraka mnogi 'stari igrači' (30/11/02) - 2002-11-30


Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” podsjeća da u planiranju moguće operacije protiv Iraka sudjeluje velik broj onih koji su planirali i rat u perzijskom zaljevu. Među njima su državni tajnik Colin Powell, koji je 1990. bio zapovjednik združenog stožera; dopredsjednik Dick Cheney, koji je tada bio ministar obrane; pa savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice, koja je u to doba bila članica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Novi je – piše “USA Today” – jedino predsjednik Bush, koji je 1990. bio član uprave baseball kluba Texas Rangers.

“Administracija predsjednika Busha polako ublažavaju stara ograničenja u špijuniranju” – javlja jutros “New York Times”. Postupno – piše “Times” – nestaje zid koji je preko pola stoljeća razdvajao domaće aktivnosti Saveznog istražnog ureda FBI-a i međunarodne obavještajne djelatnosti Središnje obavještajne agencije CIA-e. Administracija sada razmatra osnivanje agencije za obavještajne aktivnosti na domaćem planu i korištenje vojske u policijskim poslovima - piše njujorški dnevnik.

“Japanci neće moći pušiti ni na ulici!” – još je jedan od naslova koji izdvajamo iz jutrošnjeg “New York Timesa”. U Tokiju su se nedavno pojavili crveno-bijeli znakovi na pločnicima, koji označavaju mjesta na kojima je – pušenje zabranjeno. Moglo bi se pretpostaviti da se radi o pokušaju zaštite zdravlja nepušača, no vlasti u Tokiju jednostavno pokušavaju smanjiti zagađenost ulica u prestižnim gradskim četvrtima.

XS
SM
MD
LG