Linkovi

Žalbeno vijeće haškog suda odbacilo hrvatske podneske  (29/11/02) - 2002-11-29


Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije odbacio je dva hrvatska podneska u vezi optužnice podignute protiv generala Janka Bobetka. Žalbeno vijeće haškog suda istaknulo je da pravila suda obvezuju sve države na žurnu suradnju s traženjima i nalozima suda uključujući i slučaj bivšeg načelnik Združenog stožera hrvatskih oružanih snaga. Tribunal drži odgovornim generala Bobetka za ubojstvo najmanje stotinu Srba tijekom operacije Medački džep 1993. godine.

Pravni zastupnik hrvatske vlade u sporu s haškim sudom u predmetu Bobetko, Goran Mikuličić, kazao je danas kako je odluka Žalbenog vijeća konačna te da će ju vlada poštivati.

Kako izvješćuju hrvatski mediji - on je napomenuo kako odluka Žalbenog vijeća o odbijanju dva hrvatska podneska, kojima se osporavala i optužnica i nalog za uhićenjem umirovljenog generala Janka Bobetka, ne zahtijeva aktivno postupanje vlade.

Žalbeno vijeće Haškog suda, u odluci o odbijanju dva hrvatska podneska kojima se po više osnova osporavaju optužnica i nalog za uhićenje u predmetu Bobetko, ocijenilo je da Hrvatska nema uporišta u odredbama Pravila tog suda o postupku i dokazima za obraćanje Žalbenom vijeću po pitanju naloga za uhićenje.

XS
SM
MD
LG