Linkovi

Odluka Županijskog suda: Bobetko nesposoban za sudbeni postupak (28/11/02) - 2002-11-28


Županijski sudac u Zagrebu, Zoran Luburić, danas je donio odluku prema kojoj je haški optuženik general Janko Bobetko nesposoban sudjelovati u sudbenom postupku pa mu ne može uručiti hašku optužnicu niti donijeti nalog za njegovo izručenje haškom sudu. Sudac je odluku donio na temelju nalaza liječnika vještaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu. U liječničkom nalazu Bobetkovog zdravstvenog stanja stoji da bi svako psihofizičko opterećenje moglo dovesti do pogoršanja zdravlja s mogućim fatalnim ishodom.

Županijski sudac, kojem je slučaj Bobetko dodijeljen, 19-og ovog mjeseca imenovao je medicinski tim liječnika-vještaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Oni su pregledali generalovu prethodnu liječničku i medicinsku dokumentaciju, potom i generala samog te donijeli svoj nalaz i mišljenje. Županijski sudac u Zagrebu Zoran Luburić o svojoj će odluci o Bobetkovoj nesposobnosti obavijestiti ministarstvo pravosuđa koje će ga proslijediti vladinom uredu za suradnju s haškim sudom. Taj će ured o odluci hrvatskog županijskog suda izvjestiti tajništvo haškog suda. Vlada u toj obavijesti haškom sudu mora obrazložiti zašto ne može ispuniti nalog za uhićenje optuženog generala.

O daljnjim koracima govori vladin savjetnik za odnose s haškim sudom, zagrebački odvjetnik Goran Mikuličić: “Nakon što tajništvo haškog suda zaprimi ovakav izvještaj hrvatske vlade može se realno prepostaviti i očekivati da će formirati jednu skupinu liječnika koja će verificirati nalaz ekspertnog tima hrvatskih liječnika te će po potrebi, a to je i za očekivati da liječnici dođu u Hrvatsku i osobno pregledaju liječničku dokumentaciju pa i samog generala Bobetka.

XS
SM
MD
LG