Linkovi

WP: Upitan proces izbora kvalificiranih inspektora za misiju UN-a u Iraku (28/11/02) - 2002-11-28


Iz jutrošnjih američkih novina izdvajamo članak iz Washington Posta u kojemu se ozbiljno propituje iskustvo i kvalificiranost inspektora, koje su Ujedinjeni Narodi odabrali za možda najvažniju misiju kontrole oružja u Iraku.

U inspektorskoj ekipi, piše Washington Post, nalazi se i 53-godišnji Amerikanac, iz Virginije, bez ikakve tehničke ili znanstvene fakultetske naobrazbe, kojemu je najistaknutija uloga u životu, ističe Post, bila čelništvo u lokalnim sadomazohističkim klubovima.

Dužnosnici svjetske organizacije, kako izvješćuje washingtonski list, jučer su priznali da nisu proveli ispitivanje prošlosti Harveya Johna McGeorgea, iz Woodbridgea, pokraj Washingtona. On trenutno čeka u New yorku da bude poslan u Irak kao "analitičar za pitanja streljiva".

McGeorge je, ističe Washington Post, bio odabran za diplomatski vrlo osjetljivu misiju ispred nekih od najistaknutijih tragača za oružjem u svijetu. Dok dužnosnici UN-a kažu da se njegovo ime nalazilo na popisu osoba koje predložilo američko Državno tajništvo, State Department, sa svoje strane, kaže da je samo prosljeđivao imena za daljnje razmatranje.

U istom se članku ističe da su novi inspektori bili birani, između ostaloga, i tako da se ne uvrijedi Irak. Tako su neki od ponajboljih inspektora zaobiđeni jer su u ranijim inspekcijama bili "prestrogi" i Irak ih je smatrao preagresivnima. Uz to, novi propisi Ujedinjenih Naroda od inspektora zahtijevaju da napuste svoja zaposlenja, umjesto da samo uzmu dugotrajni dopust, čime su praktički bili isključeni svi potencijalni kandidati iz američkih vladinih ustanova.

XS
SM
MD
LG