Linkovi

Moguća ponovna zaraza virusom HIV (28/11/02) - 2002-11-28


Uznemiravajuća vijest za osobe zaražene virusom HIV - antivirusna terapija ih možda neće zaštiti od mogućnosti nove zaraze! Tako objavljuju znanstvenici u ovotjednom broju časopisa “Nature”. Naime, jedan pacijent koji je primao terapiju protiv jednog soja virusa HIV, zarazio se drugim sojem istog virusa.

Čelnik grupe za studij AIDS-a pri Harvardskom medicinskom fakultetu, u Massachusettsu, Bruce Walker kaže kako su znanstvenici bili “prilično iznenađeni i razočarani” nakon što su primjetili da je došlo do naglog povišenja razine virusa HIV u krvi spomenutog pacijenta, unatoč terapije koju je primao.

"Radilo se o pacijentu koji je vrlo dobro reagirao na terapiju antivirusnim lijekovima. Jako smo se iznenadili kada smo ustanovili da je on potom zaražen još jednim virusom. … Njegov organizam, koji je do sada prilično dobro kontrolirao postojeći virus bio je nemoćan u zaštiti pred drugim valom zaraze," kaže dr. Walker.

Osoba, o kojoj je riječ, bila je dio studije koje je vodio dr. Walker. Pacijenti su primali terapiju protiv povrata virusa, koja je povremeno bila prekidana, kako bi se organizmu dala šansa da razvije vlastiti imunitet. Terapija je nastavljena kada se razina virusa u organizmu popela na višu razinu. I dok je kod ostalih pacijenata razina virusa pala nakon uzimanja određenih lijekova, kod ove osobe je rasla. Sarah Rowland – Jones je profesorica imunologije na sveučilištu Oxford u Engleskoj i autorica komentara u časopisu Nature.

"Razlog sveopćeg razočarenja je činjenica što je do ovog došlo u periodu kada je pacijent vrlo dobro reagirao na terapiju prvotnog virusa," kaže profesorica Rowland-Jones.

Dr. Walker smatra da se ne radi o čestoj pojavi, no kaže da sada nitko sa sigurnošću ne može reći koliko ljudi nosi u sebi više od jednog virusa HIV. On naglašava da osobe zaražene virusom HIV-a moraju i tijekom terapije koristiti zaštitne preparate pri spolnim odnosima.

XS
SM
MD
LG