Linkovi

Prodi: Zemlje Balkana ući će u Europsku uniju, jer pripadaju Europi (27/11/02) - 2002-11-27


Balkanskim je državama mjesto u Europi, izjavio je predsjednik europske Komisije Romano Prodi, prilikom otvaranja rasprave dokle će se širiti Europska Unija.

Zemlje Balkana ući će u Europsku uniju jer pripadaju Europi, kazao je predsjednik europske Komisije Romano Prodi u interviewu nizozemskom dnevniku De Volkskrant.

Pitanje što će se dogoditi nakon proširenja Europske Unije s deset država planiranog za 1. svibanj 2004. godine sve je prisutnija i Prodijeve su izjave zapravo poziv na otvaranje jedne po nastavak procesa proširenja bitne teme a to je odgovor (ili, bolje, dogovor!) dokle seže Europa.

Prodijev je stav – za koga je spreman stvarati i neprijatelje braneći ga, priznao je – jeste da se europske države moraju precizno izjasniti o granicama Europe. "Balkanske će se države pridružiti Europi jer joj pripadaju, Turska je službeni kandidat što je također jasno, no ne vidim razloga da govorimo o budućem ulasku Maroka, Ukrajine ili Moldove", kazao je Prodi.

Predsjednik izvršnog organa Unije ruskom je predsjedniku Putinu za boravka u Bruxellesu rekao da je Rusija prevelika da bi postala članicom Unije bez obzira na činjenicu da je preko polovice ruskog teritorija u Europi. Prodi je odbacio i osjećaje: "Ukrajinci ili Armenci mogu se osjećati Europljanima, ali to meni ne znači ništa jer se Europljanima smatraju i Novozelanđani", završio je temu predsjednik Komisije pozivajući članice Unije da se već sada izjasne dokle seže Europa.

Prodijeva je poruka sivoj zoni Balkana jasna, vi pripadate europskoj matici. Naravno, države jugoistočne Europe na red će doći tek s ispunjavanjem znanog bloka političkih i gospodarskih uvjeta, dakle demokratizacijom u najširem smislu i uspješnom tranzicijom na funkcionirajuću tržišnu ekonomiju. Ovo su uvjeti čije neispunjavanje nije otvorilo pregovore Turskoj, a Bugarskoj i Rumunjskoj odložilo ulazak za idući krug proširenja.

XS
SM
MD
LG