Linkovi

Solomon: 'Amerika nije spremna za teroristički napad biološkim oružjem' (27/11/02) - 2002-11-27


Novoosnovano Ministarstvo domovinske sigurnosti bit će odgovorno za obranu od terorizma na unutrašnjem planu. Osnivanje nove vladine agencije predstavlja najveću reorganizaciju savezne uprave u više od pedeset godina. Ministarstvo domovinske sigurnosti ujedinit će 22 vladine ustanove, u njemu će raditi oko 170 tisuća djelatnika, a godišnji će proračun iznositi oko 40 milijardi dolara.

Osnivanje Ministarstva domovinske sigurnosti za Glas Amerike komentira Anne Solomon, stručnjakinja za bio-terorizam, koja radi u Centru za strateška i međunarodna istraživanja.

Anne Solomon smatra da je osnivanje ministarstva koje će objediniti različite aspekte borbe protiv terorizma “izvrsna ideja.” "Ministarstvo domovinske sigurnosti pruža priliku da se čelna uloga ali i odgovornost u borbi protiv terorizma koncentrira na jednom mjestu. Tu ima mnogo zadataka, a među njima su i zadaci na području borbe protiv biološkog terorizma – nabavljanje potrebnih cjepiva, dijagnostika, te terapija."

Radi se o vrlo složenom postupku, tvrdi Anne Solomon. "Prvo treba uzeti u obzir čitav niz opcija koje teroristima stoje na raspolaganju. Iako se o nekim opasnostima - poput boginja ili antraksa - dosta govoril, neke se uopće ne spominje. Primjerice, virusi tipa Ebola, pa razne zaraze - čiji broj dostiže između 40 i 50 - za sve njih još uvijek ne posjedujemo dovoljno cjepiva i lijekova."

Anne Solomon, znanstvenica koja radi u Centru za strateška i međunarodna istraživanja tvrdi da je Amerika još uvijek prilično nepripremljena za opasnost biološkog terorizma: “Ako dođe do takvog napada, javnost će u velikoj mjeri biti nepripremljena.” Može li se tu brzinom nadoknaditi propušteno?

Anne Solomon: Ne. Za razvoj cjepiva i lijekova treba dosta vremena. Za konkretni su lijek potrebne godine i godine istraživanja, laboratorijskog eksperimentiranja, prije no što lijek dođe na tržište. To je skup i dugačak proces. U prosjeku, razvoj novog lijeka košta oko 500 milijuna dolara, a dok on stigne na tržište često treba između 12 i 15 godina.

XS
SM
MD
LG