Linkovi

NYT: Stvaraju li znanstvenici križanca čovjeka i miša? (27/11/02) - 2002-11-27


"Washington Post" i "USA Today" posvećuju jutros velik prostor na naslovnicama najnovijem izvješću Svjetske zdravstvene organizacije po kojemu žene čine oko polovicu svih zaraženih virusom AIDS-a u svijetu. Heteroseksualna zaraza postala je glavni način prijenosa ove bolesti u Zapadnoj Evropi, a sve više to postaje i u Istočnoj Evropi. U potonjem slučaju, piše Post, epidemija se prelila iz kruga uglavnom muških ovisnika o intravenoznim drogama na njihove partnerice.

"Daleko smo od bolesti homoseksualnih bijelaca, što je AIDS bio osamdesetih godina," navodi "Washington Post" riječi Petera Piota, direktora Programa ujedinjenih Naroda za borbu protiv AIDS-a. Od 42 milijuna ljudi zaraženih virusom AIDS-a, 38 milijuna su odrasle osobe, a od njih, 19 milijuna čine žene. Gledano u razmjerima, u supsaharskoj Africi, broj zaraženih žena značajno je veći - 58 posto od svih zaraženih, s trendom daljnjeg rasta. Postotak zaraženosti tinejđerki i mladih žena dvostruko je veći od one u mladića istih dobnih skupina.

Jedna vijest iz znanosti zauzima istaknuto mjesto u "New York Timesu". Skupina američkih i kanadskih biologa predlaže eksperimente s matičnim stanicama koji bi uključivali stvaranje hibrida između čovjeka i miša! Cilj eksperimenata bi bilo testiranje različitih staničnih linija ljudskih embrijskih stanica kako bi se ustanovila njihova upotrebljivost u liječenju određenih bolesti.

Međutim, kako ističe "New York Times", pitanje uključuje neke etičke dileme koje muče i same predlagače ekperimenata. Naime, bilo kakvo živo biće rođeno iz takvih eksperimenata bilo bi himera - organizam s mješavinom stanica dviju različitih vrsta, gdje bi ljudske stanice bile u svakom tkivu njihova tijela. Premda bi se vjerojatno radilo o mišu s nekoliko ljudskih stanica koje bi bile podložne mišjim genetskim pravilima, pomisao svejedno nije lagodna - piše Times. Miš s mozgom koji bi tvorile isključivo ljudske stanice vjerojatno bi unio nemir u mnoge ljude, jednako kao i miš koji bi stvarao ljudske spermije ili jajne stanice.

XS
SM
MD
LG