Linkovi

Brodovi za krstarenja - sklonište za beskućnike? (27/11/02) - 2002-11-27


Svakim danom zima je sve bliže, temperature padaju, a njujorški gradski oci postaju sve nervozniji zbog problema koji se više ne može riješiti postojećim gradskim kapacitetima. Riječ je o beskućnicima, kojima treba osigurati barem nekakav krov nad glavom i malo topline.

Najnovija zamisao gradskih dužnosnika jest pretvorba starih brodova za turistička krstarenja u privremena skloništa za beskućnike. Upravo s tim je naumom njujorški gradski povjerenik za skrb o beskućnicima otputovao ovih dana na Bahame, da preglea neke od, - nazovimo ih tako -, umirovljenih turističkih brodova.

Prema podacima njujorške Koalicije za pomoć beskućnicima, prošli je mjesec svake noći u gradskim skloništima prenoćište potražilo 37 tisuća i stotinu beskućnika. Još prije par godina, ta je brojka u hladnim mjesecima iznosila samo 21 tisuću.

Gradski dužnosnici naglašavaju da je još prerao za spekulacije hoće li zamisao s brodovima za krstarenja biti izvodiva u New Yorku, kao i koliko bi koštala i kada bi se najranije mogla primijeniti. S druge strane, Koalicija za pomoć beskućnicima tu zamisao naziva apsurdnom i potpuno nepotrebnom. Kako kažu, bilo bi mnogo jednostavnije kada bi gradonačelnik uložio sav taj trud u osiguravanje jeftinog, ali trajnog stambenog prostora za one beskućnike koji su se našli na ulicama zato što više nisu uspijevali plaćati cijene stanovanja u najvećem američkom gradu.

Gradski oci već su pokušali odgovoriti na problem nizom inicijativa. Jednu od njih je prije par mjeseci obustavio lokalni sud, ustvrdivši da se prostor bivšeg zatvora u Bronxu ne može koristiti kao sklonište za beskućnike. Kako su gradske vlasti po zakonu obvezne skrbiti za beskućnike, čuju se prijedlozi i o prenamjeni neiskorištenih samostana i društvenih domova diljem grada u privremena svratišta za beskućnike.

Za sada, već je otvoreno osamnaest novih svratišta u zapušteni hotelima, što je, u mnogim slučajevima izazvalo negodovanje susjedstva. Kako kažu iz gradske službe za socijalnu skrb, ljudi žele pomoći beskućnicima, ali često žele da se to učini negdje drugdje, a ne pred njihovim vlastitim vratima.

Ukupno, na čitavom području grada New Yorka, postoji 125 skloništa za obitelji beskućnika. U listopadu, broj takvih obitelji porastao je na gotovo 9 tisuća; još krajem lipnja bilo ih je samo 7 tisuća. Podaci socijalnih službi pokazuju da se i period boravka obitelji beskućnika u skloništima produžio na gotovo godinu dana, dok je sredinom devedesetih u prosjeku iznosio tek pet mjeseci. U najvećem broju slučajeva radi se o obiteljima u kojima su jedan ili oboje roditelja ostali bez posla i više nisu bili u stanju plaćati stanarine.

XS
SM
MD
LG