Linkovi

Joulwan: 'Proširenje može biti vrlo dobro za NATO savez' (27/11/02) - 2002-11-27


Saveznici u NATO savezu usuglasili su se da će poduzeti – kako je rečeno – “efikasne mjere” kako bi podržali napore Ujedinjenih naroda da razoružaju Irak od oružja za masovno uništavanje. Umirovljeni američki general George Joulwan bio je vrhovni zapovjednik NATO snaga od 1993. do 1997. Prema njegovim riječima, bolje je da Sjedinjene Države imaju NATO kao saveznika u mogućem ratu protiv Iraka, nego da se u njega upuštaju same.

General Joulwan također podržava obećanje čelnika NATO saveza da će modernizirati vojne snage. "Vjerujem da su čelnici NATO-a zapravo mislili na poboljašnje kapaciteta za složene oblike djelovanja, pogotovo u suradnji sa Sjedinjenim Državama. Pentagon je znatno napredovao u tehnologiji, kada se radi o komunikacijama, obavještajnim djelatnostima, te izviđanju i praćenju. Naši europski saveznici nisu u tome pratili naš tempo. Sada je prilika da se taj jaz ukloni".

Između ostaloga, kaže general Joulwan, saveznici su dogovorili razvijanje programa za zajedničko praćenje. Taj bi program, prema njegovim riječima, mogao NATO-u omogućiti da počne funkcionirati u novim misijama 21. stoljeća, te da surađuje sa Sjedinjenim Državama. Na summitu u Pragu govorilo se i o drugim zajedničkim poslovima. "Umjesto 50 do 60 raznih stvari, saveznici su ovaj puta govorili o znatno manjem broju tema. Između ostaloga, govorilo se i o strateškom zračnom mostu, preciznom streljivu i razmjeni obavještajnih informacija".

Što se tiče budućih novih članica saveza, general Joulwan pozitivno ocjenjuje njihove vojne kapacitete. "Mnoge od njih imaju prilično dobre vojne kapacitete. Mislim da proširenje može biti vrlo dobro za NATO savez. Sjetite se, kada je počela operacija u Bosni i Hercegovini, u njoj je sudjelovalo 36 zemalja. Naravno, one moraju modernizirati svoje vojske i to će i učiniti".

Nove članice saveza – kaže general Joulwan – pogotovo moraju modernizirati svoju vojnu infrastrukturu, svoje zapovjedne centre, svoju protuzračnu obuku, kao i svoje naoružanje i opremu.

XS
SM
MD
LG