Linkovi

Svjedok C-061: 'Srbi u Hrvatskoj željeli mirno rješenje, no to nije odgovaralo Beogradu' (26/11/02) - 2002-11-26


Srbi u Hrvatskoj htjeli su mirno rješenje spora što nije odgovaralo Beogradu, stav je zaštićenog svjedoka C-061, koji je ovo izjavio za vrijeme unakrsnog ispitivanja u procesu Slobodanu Miloševiću.

Tajnu identiteta zaštićenog svjedoka otkucao je u utorak čak i predsjedavajući sudac Richard May obrativši mu se prezimenom za vrijeme javne sjednice, no obaveza šutnje o kojem je to visokom dužnosniku nekadašnje "krajine" riječ ostaje.

U protivnom, slijedi maksimalna kazna od sedam godina zatvora radi "uvrede suda".

Osnovna je teza svjedoka C-061 u današnjoj seansi unakrsnog ispitivanja (makar onom dijelu otvorenom za javnost) glasi: Milošević je u "krajini" stvorio paralelnu strukturu upravljanja kako bi preuzeo kontrolu, izazvao izvanredno stanje i time dobio sve razloge za suspenziju hrvatske vlasti s ovog prostora.

Pobuna nije bila spontana, vi ste je organizirali i vodili - ovako je odgovorio svjedok na Miloševićevu tezu da se radilo o organiziranju kako se ne bi dozvolilo ponavljanje ustaških pokolja.

Svjedoku je prijetilo uzbacivanje iz Srpske demokratske stranke, budući da je esktremistima – svjedok C–061 rekao je da su to bili Opačić i Zelenbaba – smetalo što je išao u Zagreb na pregovore s hrvatskim vrhom i što je razmatrao ideju o "krajini" kao o županiji Republike Hrvatske.

"Moja je greška bila da nismo iskoristili prilike za mirnim rješavanjem problema dijalogom", priznao je svjedok.

Milošević je u sugestivnom pitanju htio znati da li je razlog srpskog organiziranja "strah od ustaških pokolja" na što je svjedok odvratio: "u to je vrijeme eskalirala srpska i hrvatska retorika". No, dodao je, "postoji čak i zapisnik gdje Jovan Rašković veli da sukob ne žele ni Srbi ni Hrvati nego pojedinci u Jugoslaviji željni krvi".

Radi zatvorene sjednice nismo, naravno čuli svjedokov odgovor na Miloševićev upit je li svjedok osumnjičen od, kazao je Milošević, "ove ustanove". Proces se prekida do ponedjeljka – slijedi redovna stanka uvedena radi zaštite Miloševićevog zdravlja.

XS
SM
MD
LG