Linkovi

Većina Amerikanaca podržava mogući rat protiv Iraka (26/11/02) - 2002-11-26


Najtiražniji američki dnevni “USA Today” donosi rezultate ankete, koja pokazuje da većina Amerikanaca podržava akciju protiv Iraka, ukoliko se otkrije da ta zemlja ima oružje za masovno uništavanje. Prema anketi, provedenoj u suradnji sa CNN-om i organizacijom Gallup, većina ispitanika vjeruje da Irak već ima kemijsko, biološko ili nuklearno oružje, te da bi ga upotrijebio protiv Sjedinjenih Država. 58 posto Amerikanaca vjeruje da je predsjednik Bush već odlučio napasti Irak. Što se samog predsjednika tiče, anketa lista “USA Today” pokazala je da je on i dalje vrlo popularan – podržava ga 65 posto Amerikanaca – samo tri posto manje nego prije dva tjedna.

Bostonski “Christian Science Monitor” javlja da Sjedinjene Države prispituju budućnost svojeg oružja za masovno uništavanje. Administracija – piše “Monitor” – razmišlja o ukidanju moratorija na nuklearne testove, te o razvijanju taktičkih bojevih glava za suzbijanje prijetnji poput Iraka. Pentagon nije testirao nuklearne naprave od 1992. Procjenjuje se da bi za pripremanje novih testova trebalo dvije do tri godine, ali dužnosnici žele da se taj proces skrati, kako bi se osigurala pouzdanost već postojećih nuklearnih zaliha, ali i kako bi se moglo testirati novo oružje – piše “Christian Science Monitor”.

Gotovo dvanaest godina nakon rata u Perzijskom zaljevu, Sjedinjene Države su još uvijek ovisne o saudijskoj nafti – piše “New York Times” u jutrošnjem izdanju. Iako samo šest posto američkog uvoza nafte otpada na Saudijsku Arabiju, ta je zemlja i dalje izuzetno važna, jer je jedini proizvođač nafte s ogromnim rezervnim kapacitetima. Ukoliko Irak zbog mogućeg rata obustavi izvoz nafte, koji danas iznosi do dva milijuna barela dnevno, Saudijska Arabija mogla bi iračku naftu nadomjestiti iz vlastitih izvora – piše “New York Times”.

XS
SM
MD
LG