Linkovi

Hrvatski forenzičari na ekshumaciji u Šapcu (25/11/02) - 2002-11-25


Od oko 18 000 nestalih iz vremena Domovinskoga rata, na popisu Vladinog ureda za zatočene i nestale osobe još se nalaze 1 334 osobe. Do sada je u Hrvatskoj iz 137 masovnih grobnica ekshumirano 3 360 osoba. S područja Vukovarsko-srijemske županije još se traži 617 osoba a do sada je ekshumirano 1 912 žrtava. Danas je započela ekshumacija u Jugoslaviji.

Pukovnik Ivan Grujić, predstojnik Ureda Vlade RH za zatočene i nestale, naglašava kako se na području SRJ nalaze pokopani posmrtni ostaci najmanje 300 osoba. Inače, na području SR Jugoslavije, na grobljima u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, u ovoj su godini ekshumirani posmrtni ostaci 171 osobe.

Od svih njih, kao i od obitelji koje traže svoje članove, uzeti su uzorci za DNA analizu i u tijeku je njihova obrada.

U Šapcu, u SRJ, na Donjošorskom groblju, započela je ekshumacija tijela nepoznatih žrtava pokopanih tijekom 1992. i 1995. godine, u vrijeme rata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Prema tvrdnjama srbijanske strane, sve su neidentificirane žrtve izvađene iz Save kod Šapca i Drine u dijelu toka kod Mačve, a pretpostavlja se da je u Šapcu pokopano oko 50 osoba nepoznata identiteta.

O rezultatima današnje ekshumacije pukovnik Ivan Grujić kaže: "Danas je ekshumirano šest posmrtnih ostataka. Evidentno je bilo da smo za četiri zainteresirani u odnosu prema dokumentima koji su nam predočeni. Od njih smo uzeli uzorke za DNA i taj posao će se nastaviti za svih 50 posmrtnih ostataka na ovom području. Konkretno ovdje u Šapcu, taj postupak vjerujemo da će biti završen do kraja tjedna, a tada prelazimo u Loznicu i neka druga mjesta".

Ekshumaciji u Šapcu nazočni su predstavnici triju komisija za nestale osobe: iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG