Linkovi

Muško 'Ne' nasilju nad ženama - u Hrvatskoj počela kampanja protiv nasilja u obitelji (25/11/02) - 2002-11-25


U Hrvatskoj, u prosjeku svaki sat vremena, jedna žena, u vlastitoj obitelji, biva pretučena. Na zaštiti žena, žrtava nasilja u obitelji, više će se angažirati Vlada RH.

"Muško 'Ne' nasilju nad ženama" - naziv je kampanje koja će trajati 16 dana. Pored edukacije, očekuje se potpisivanje Izjave muškaraca, kojom se suprotstavljaju nasilju nad ženama.

Povodom početka kampanje, ministar unutarnjih poslova Šime Lučin iznio je statističke podatke o zlostavljanju žena: "Prošle su godine u Hrvatskoj ubijene su 22 žene. Pokušaj ubojstva bio je na 45 žena. Kao posljedica nasilja, 232 žene zadobile su teške tjelesne ozljede. 455 žena prijavilo je neko od kaznenih djela seksualnog nasilja. Svakih sat, sat i pol, dolazi do nasrtaja na neku ženu, u njezinom domu."

U više od 50 posto slučajeva, žrtva je supruga, a počinitelj nasilja suprug. U 20 posto slučajeva, žrtva je kći, a nasilnik otac. U 12 posto slučajeva, žrtva je majka, a počinitelj sin, a u šest posto slučajeva žrtve su bivše supruge.

Pretpostavlja se da je broj slučajeva nasilja u obitelji veći od prijavljenog.

Novim Zakonom o obitelji ohrabrit će se žene da prijavljuju slučajeve zlostavljanja, nasilnik će biti uklonjen iz obitelji, umjesto da - kao do sada - žena s djecom traži utočište.

Premijer Ivica Račan je Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja pruža utočište zlostavljanim ženama, donirao 150 tisuća kuna. Obećao je i sredstva iz državnog proračuna. Slične ustanove otvorit će se i u drugim gradovima, izjavio je premijer Račan.

"Jasno je koliko bi ugrožene žene i djeca dobila kada bi se slične institucije otvorile i u drugim gradovima" - izjavio je premijer Ivica Račan.

XS
SM
MD
LG