Linkovi

Slobodan Milošević nastoji diskreditirati svjedoka C-061 (25/11/02) - 2002-11-25


U unakrsnom ispitivanju zaštićenog svjedoka Slobodan Milošević je – navodno nehotice – odao o kome je riječ, no poslije sudskog upozorenja ime zaštićenog svjedoka i dalje ostaje službena tajna. Glavnina unakrsnog ispitivanja održana je iza zatvorenih vrata radi osjetljivosti podataka.

Ono malo vremena javnog davanja iskaza, svjedok C-061 je u unakrsnom ispitivanju uspio Slobodanu Miloševiću (s kojim se kao "visoki dužnosnik SAO Krajina" susreo tridesetak puta) kazati da se "igrao sudbinom Srba u Krajini". "Vi ste njima manipulirali, prvo s maksimalističkim zahtjevima, potom ste ih prevarili i napustili radi ostvarenja vaših osobnih ciljeva" - rekao je zaštićeni svjedok.

Miloševićeva je namjera u unakrsnom ispitivanju bila, kao i do sada, diskreditirati svjedoka. On je njegove kritike komentirao sarkastičnim upitom "kako to da ste slijedeći moju politiku protiv koje ste bili ipak išli protiv svojih principa?". Na to je pitanje svjedok odvratio da je "morao poštivati stav naroda, stoga činiti i ono s čime se osobno nije slagao, ali sve u interesu dobra srpskog naroda."

Opća je ocjena da je svjedok u potpunosti potvrdio navode optužnice o umiješanosti srpskog političkog vrha, JNA, paramilitaraca, MUP-a Srbije, specijalnih snaga i tajnih službi u zbivanja u Hrvatskoj.

Biljana Plavšić svjedoku je kazala da će izlaz Republike Srspke na more biti nedaleko Dubrovnika. Zaštićeni svjedok C-061 potvrdio je također vjerodostojnost izvještaja hrvatskih istražnih organa o zločinima "martićevaca".

Slobodan Milošević nije ostao dužan svjedoku, imenovavši ga, navodno nehotice, i tako mu otkrivši identitet. Malobrojna publika upozorena je na posljedice "uvrede suda" - kako se po sudskim pravilima tumači otkrivanje identiteta zaštićenig svjedoka – a Milošević se pokušao iskupiti isprikama.

Svjedoka je kasnije nazivao "gospodinom Croatia 61".

Sudsko je Vijeće Slobodanu Miloševiću za unakrsno ispitivanje odobrilo 20 sati – vrijeme jednako dužini ispitivanja svjedoka od strane Tužiteljstva.

XS
SM
MD
LG