Linkovi

Sjećate li se Ala Gorea?  (25/11/02) - 2002-11-25


Sjećate li se Ala Gorea? Bivši američki dopredsjednik i predsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2000. godine ponovno budi zanimanje javnosti. Prošli je tjedan Amerika bila svjedokom svojevrsnog medijskog blitza – Al Gore je nastupio u nizu televizijskih kontakt programa, dao nekoliko novinskih intervjua, što je mnoge navelo na zaključak da se ovaj političar sprema za sljedeće predsjedničke izbore, 2004. godine. Međutim mogućnost ponovne kandidature Ala Gorea neke demokrate raduje, a neke baš i ne.

Nekolicina potencijalnih demokratskih kandidata za Bijelu kuću vjerojatno je posljednjih nekoliko dana prilično zavidjela Alu Goreu. Bivši je dopredsjednik često bio pred kamerama što je označilo kraj njegove dvogodišnje samo-izolacije. Al Gore je rekao da će do kraja godine odlučiti hoće li se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima. Do tada, gospodin Gore se ne ustručava kritizirati sadašnju vladu prije svega njezinu ekonomsku politiku te način na koji vodi rat protiv globalnog terorizma. Primjerice, gospodin Gore smatra da isključiva američka usmjerenost na Irak remeti fokus vođenja globalnog rata protiv terorizma.

Demokrati pozdravljaju kritike Bijele kuće no nije sigurno da će Demokratska stranka na sljedećim izborima 2004. godine podržati svog bivšeg predsjedničkog kandidata. Mnogi demokrati krive Ala Gorea za poraz na izborima prije dvije godine. "Ako želi biti ozbiljan kandidat Gore se mora korjenito promijeniti te se početi ponašati poput ljudskog bića a ne političkog robota kakvim ga javnost sada doživljava", tvrdi politički analitičar Martin Schram. Inače, to mu nije polazilo za rukom tokom svih dugih godina njegove političke karijere a građani žele vidjeti da se radi o čovjeku sa svim vrlinama i manama – i to žele vidjeti na televiziji, ističe Martin Schram koji tvrdi da ako Gore u tome uspije, demokrati će ga prihvatiti jer im nedostaju ozbiljni predsjednički kandidati.

Čini se da Al Gore sluša savjete svojih kritičara. U nedavnom intervjuu za televizijsku mrežu NBC rekao je da će u sljedećoj kampanji biti “mnogo spontaniji, a da njegovi nastupi neće doimati strogo programiranima kao u prošlosti.” Ako se odluči kandidirati, Al Gore ima prednost – za njega zna većina Amerikanaca, a osim toga on ima i čvrsto organiziranu mrežu donatora. O prednosti gospodina Gorea pred drugim demokratima, politički analitičar Fred Barnes kaže da iako stranačka elita u Washingtonu želi neko novo lice Ala Gorea podržavaju mnogi demokrati u unutrašnjosti zemlje jer im se sviđa što Gore kritizira predsjednika Busha.

Iako pretenzije na predsjedničku kandidaturu još nije objavio niti jedan demokratski političar, kao mogući kandidati spominju se kongresmen Richard Gephardt, senatori John Kerry i John Edwards te guverner Vermonta Howard Dean. Za predsjednika bi se želio natjecati i senator Joe Lieberman, koji je prije dvije godine bio demokratski kandidat za dopredsjednika, zajedno s Alom Goreom. Međutim, on je izjavio da se neće kandidirati za predsjednika ako se za tu funkciju bude kandidirao i Al Gore.

XS
SM
MD
LG