Linkovi

Egipatska televizijska serija (24/11/02) - 2002-11-25


Jedna od najistaknutijih egipatskih organizacija za zaštitu ljudskih prava kritizirala je jednu egipatsku televizijsku mrežu zbog uključivanja odavno diskreditirane klevete o Židovima u avanturističku seriju koja se ovih dana emitira diljem Srednjeg istoka. Sloboda izražavanja, priopćila je Egipatska organizacija za ljudska prava, “ne bi se smjela zloupotrebljavati za propagandu o događajima, koja bi mogla potaknuti mržnju.”

Seriju “Konjanik – ili vitez – bez konja”, od 41 nastavka, snimila je egipatska privatna televizijska mreža “Dream TV”. Od početka muslimanskog svetog mjeseca Ramazana početkom studenoga, prikazuje se svake večeri na privatnim i državnim televizijskim postajama u Egiptu i drugim zemljama.

U seriji se podržava postojanje tzv. Protokola sionskih mudraca, dokumenta u kojem se govori o židovskoj uroti s ciljem ostvarivanja dominacije u svijet. Taj je dokument sastavljen u carističkoj Rusiji krajem 19. stoljeća. U Rusiji, carova tajna policija koristila je protokole u okviru kampanje zamišljene s namjerom da se Židovi demoniziraju i da ih se pretvori u “dežurne krivce” za nedostatke samog režima. Kasnije je “Protokol” korišteni u nacističkoj kampanji, kada se Židove okrivljivalo za probleme Njemačke. Ta je kampanja završila Holokaustom, sustavnim ubojstvom šest milijuna europskih Židova.

Mohammed Sobhi je glavni glumac i jedan od producenata “Konjanika bez konja”. Gospodin Sobhi u seriji glumi Egipćanina s kraja 19. i početka 20. stoljeća, koji se protivi britanskom kolonijalizmu, a kasnije, i cionističkom pokretu u Palestini. Kao i drugi povezani s ovom serijom, gospodin Sobhi je priznao da su “Protokoli cionskih mudraca” krivotvoreni. No, ustvrdio je da je njihovo uključivanje u seriju dozvoljeno, jer pomaže u dramatizaciji anti-cionističke teme.

Nije baš tako, kaže Hafez Abu-Saada, glavni tajnik Egipatske organizacije za ljudska prava. Kako je rekao gospodin Abu-Saada, “Iskazivanju podrške ciljevima Palestinaca nisu potrebni krivotvoreni “Protokoli”. U najmanju ruku, kao što je zatražila Egipatska organizacija za ljudska prava, svaka epizoda serije “Konjanik” trebala bi početi s priznanjem da priča uključuje klevetničko krivotvorenje činjenica.

Naravno, bilo bi još bolje kada bi dužnosnici televizijskih postaja u Egiptu i drugim zemljama odbili emitirati tu seriju. Jasno je da niti jedan odgovorni televizijski urednik ne želi emitirati netočne i rasističke krivotvorine o Židovima ili bilo kojoj drugoj vjerskoj ili etničkoj skupini. Da bi mir uopće zaživio na Srednjem istoku, treba poštivati svakoga u regiji – i Židove, i kršćane i muslimane.

XS
SM
MD
LG