Linkovi

SAD podižu optužnice protiv čelnika FARC-a (18/11/02) - 2002-11-25


Ministar pravosuđa John Ashcroft najavio je “još jednu značajnu prekretnicu u ratu protiv terorizma i trgovine drogama u Sjevernoj i Južnoj Americi.” Sjedinjene Države podigle su optužnice protiv nekoliko članova tzv. Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, terorističke organizacije poznate pod skraćenicom FARC. Spomenuti pripadnici FARC-a optuženi su za ubojstva, otmice i prodaju narkotika za oružje.

Jedan od ovih terorista i trgovaca drogama Carlos Bolas već je u rukama američkih vlasti. Sjedinjene Države rade s kolumbijskim vlastima na uhićenju čelnica FARC-a Jorgea Bricena Suareza i jednog od njegovih suradnika Tomasa Moline Caracasa. Oni i drugi optuženi su za ubojstva dvojice kolumbijskih državljana tijekom otmice dvojice Amerikanaca. Jerel Duane Shaffer i Earl Goen radili su za američke kompanije u Venecueli, kada su ih teroristi FARC-a uhvatili, vezali i povezali im oči. Goen je kasnije pušten. Shaffer je prebačen u Kolumbiju. Prebijan je i maltretiran devet mjeseci, sve dok za njega nije plaćena otkupnina od milijun dolara.

Caracas, Suarez i drugi pripadnici FARC-a također su traženi zbog krijumčarenja kokaina u Sjedinjene Države i preprodaju kokaina za oružje i druge materijale koje koriste teroristi FARC-a. Dijelovi Kolubije pod kontrolom terorista predstavljaju utočište za međunarodne trgovce drogama.

Sjedinjene Države također traže uhićenje terorista FARC-a Henrya Castellanosa Garzona zbog njegove uloge u otmici četvoro američkih državljana u ožujku 1998. Louise Augustine, Todd Mark, Thomas Fiore i Peter Shen nalazili su se na putu u Kolumbiji, gdje su proučavali ptice, kada ih je Castellanos oteo. Zaprijetio je taocima da će ih ubiti i ispitivao ih o financijskom statusu njihovih obitelji. Zatočenici su kasnije pušteni na slobodu bez otkupnine.

State Department je nazvao FARC najopasnijom međunarodnom terorističkom organizacijom u zapadnoj hemisferi,” rekao je ministar pravosuđa John Ashcroft. “Naše optužnice pokazuju da se radi o teroristima, trgovcima drogama, otmičarima i ubojicama”. Kao i ostali teroristi, i Jorge Briceno Suarez i Tomas Molina Caracas bit će izvedeni pred lice pravde.

XS
SM
MD
LG