Linkovi

Irak pristaje na inspekcije UN-a (17/11/02) - 2002-11-25


Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je prihvatilo rezoluciju 1441. To predstavlja pozitivan korak prema eliminaciji oružja za masovno uništavanje u Iraku. Ujedinjeni narodi su dali posljednju šansu iračkom režimu Sadama Huseina. Irački režim je primio na znanje rezoluciju Ujedinjenih naroda, koja je obvezujuća za Irak. Inspektori Ujedinjenih naroda trebali bi se vratiti u Irak po prvi put otkako je suradnja s njima prekinuta 1998. godine. Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell: “Sada bi Sadamu Huseinu trebalo biti jasno da se ne radi samo o problemu izmedju Iraka i Sjedinjenih Država, već izmedju Iraka i ujedinjenog svijeta.”

Dugo iskustvo sa Sadamom Huseinom pokazuje da će irački diktator odgovoriti samo kada je sučeljen s jasnom odlučnošću koju podupire prijetnja ozbiljnim posljedicama. Formulacija rezolucije Ujedinjenih naroda je jasna. Irak je prekršio svoju obvezu da ne razvija oružja za masovno uništavanje. Irak mora pokazati sveobuhvatnu deklaraciju o svom programu oružja. Sadam Husein mora dopustiti inspektorima Ujedinjenih naroda trenutan, neometan i bezuvjetan pristup te aktivno suradjivati s inspektorima. Kako je to rekao državni tajnik Powell: “Sjedinjene države će na svaki način podržati inspektore.” A svijet će to vidjeti.

Politika Sjedinjenih država biti će da ne dopusti niti najmanji prekršaj. Podupiranje rezolucije Ujedinjenih naroda broj 1441 uvjerljivom prijetnjom ozbiljnim posljedicama, najbolji je način eliminacije iračkog oružja za masovno uništavanje, te navodjenje Iraka da ispoštuje sve rezolucije svjetske organizacije. Cilj je, rekao je gospodin Powell, osigurati "da Irak više ne bude prijetnja svojim gradjanima susjednim te svijetu.”

Sjedinjene Države i njihovi saveznici voljeli bi da Irak ispoštuje zahtjeve i razoruža se mirnim putem, pod nadzorom Ujedinjenih naroda. Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne žele rat s irakom. “Medjutim,” rekao je državni tajnik Powell, “mi nećemo bježati od rata ukoliko je to jedini način da se irak očisti od oružja za masovno uništavanje. Vijeće sigurnosti je sučelilo Sadama Huseina i njegov režim s trenutkom istine. Ukoliko na njega odgovore novim lažima, tada neće izbjeći posljedice.”

XS
SM
MD
LG