Linkovi

Bush o protumuslimanskim izjavama (17/11/02) - 2002-11-25


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001, predsjednik George Walker Bush jasno je dao do znanja da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama vodi rat protiv terorizma, a ne protiv islama. Velika većina Amerikanaca na isti način promatra ovo pitanje. A prema američkim muslimanima, kao i prema drugim vjerskim manjinama, i dalje se odnosi s tolerancijom i poštovanjem. Nažalost, nekoliko evangeličkih kršćanskih čelnika nedavno je istupilo s omalovažavajućim izjavama o islamu.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “neke od izjava o islamu ne odražavaju stajalište moje vlade, niti stavove većine Amerikanaca. Međutim, pravo na slobodu izražavanja – kao i pravo na slobodno prakticiranje vjere – utemeljeno je i zaštićeno u Ustavu Sjedinjenih Država. To znači da Amerikanci imaju pravo izražavati najrazličitija mišljenja, čak i ona koju većina njihovih sunarodnjaka smatra neukima ili odbojnima.

Važno je, kako je rekao predsjednik Bush, da je rat protiv terorizma “rat protiv pojedinaca čija su srca puna mržnje.” To nije rat protiv islama ili bilo koje druge vjere. Dapače, kampanja eliminiranja terorističke mreže Osame bin Ladena al-Qaide usmjerena je na skupinu koja želi iskriviti značenje islama i izopačiti njegove ciljeve. Postoje, kako je rekao predsjednik Bush, “milijuni miroljubivih američkih muslimana”, a velika većina Amerikanaca poštuje muslimane i njihovu vjeru.

XS
SM
MD
LG