Linkovi

SAD i Afrika (15/11/02) - 2002-11-25


Sjedinjene Države su odlučne pomoći narodima Afrike u izgradnji boljeg života. Američki državni tajnik Colin Powell je rekao: “Američki interesi i načela vode u istom smjeru. Mi ćemo suradjivati s drugima na stvaranju Afričkog kontinenta koji će živjeti u slobodi, miru i sve većem napretku.”

“Ovo nisu tek prazne riječi”, rekao je gospodin Powell, “radi se o pozivu na akciju.” Sjedinjene Države će osigurati sredstva kako bi se poduprlo osnovno obrazovanje u idućih pet godina i time pomoglo milijunima afričkih učenika da dodju do potrebnih znanja. Sjedinjene Države će raditi na eliminiranju gladi u Africi pomažući farmerima da dodju do tehnologije za unapredjivanje poljoprivredne proizvodnje.

Medjutim, rekao je gospodin Powell: “Sama politika ne može iskoristiti priliku. Potreban je angažman biznisa koji će se baviti trgovinom i ulagati.” Afrički ulagači moraju biti poticani da, kako je to rekao gospodin Powell, “traže priliku za investiciju u vlastitom dvorištu, a ne da novac otječe iz zemlje na druga mjesta.”

Danas mnoge kompanije iz Sjedinjenih Država ostvaruju profite i pružaju pomoć u zemljama u kojima obavljaju svoju djelatnost. One unapredjuju život u Africi unapredjujući zdravstveni sustav te izgradjujući infrastrukturu. Kako je to rekao gospodin Powell: “Jedna američka kompanija osigurala je pitku vodu stotinama sela u ruralnim dijelovima Čada. Druge kompanije rade na podučavanju djevojčica – dijela stanovništva koje je najzakinutije.”

Medjutim, ova nastojanja neće uspjeti, rekao je državni tajnik Powell, “ukoliko ne učinimo nešto protiv pošasti HIV-a i AIDS-a. Ukoliko odmah ne poduzmemo korake, dugoročne posljedice za Afriku bit će katastrofalne.

Vlade moraju učiniti svoj dio posla glede edukacije, prevencije i liječenja.” Prošle godine, predsjednik George Bush pomogao je u ustvaranju Globalnog fonda Ujedinjenih naroda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Sjedinjene Države su do sada osigurale 500 milijuna dolara.

Kako je to rekao državni tajnik Powell: “Unatoč opasnostima koje donose rat, siromaštvo i bolesti, Afrike je još uvijek kontinent koji obećava. No, iskorištavanje prilika koje pruža Afrika, predstavlja težak posao ... Pružiti ruku ljudima kojima je potrebna pomoć, dio je američke sudbine, a za tako nešto nema važnijeg mjesta od Afrike.”

XS
SM
MD
LG