Linkovi

Cijena borbe protiv terorizma (10/11/02) - 2002-11-25


Cijena borbe protiv terorizma je visoka, ali cijena predaje terorizmu bila bi neprihvatljiva. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “Teroristi ubijaju ne samo da bi okončali nečiji život, već da bi omeli i okončali odredjeni način života.”

U terorističkim bombaškim napadima na Baliju, u Indoneziji, ubijeno je više od 180 osoba, a više stotina ih je ranjeno. Britanski premijer Tony Blair je o ovom divljačkom činu rekao: “Na kraju, ne radi se samo o obiteljima koje su u žalosti za svojim voljenima, koje sada pate, već i o gradjanima Indonezije, od kojih se mnogi već nalaze u siromaštvu, koji će se morati sučeliti s razornim ekonomskim posljedicama ovog napada.”

Ekonomske posljedice terorizma najozbiljnije su u zemljama Azije i drugdje. Terorizam znači povećane troškove putovanja i transporta, veće premije osiguranja, te oštrije useljeničke restrikcije. Terorizam odbija turizam, investicije, i ekonomski razvoj. Terorizam znači više maloprodajne cijene, smanjene prihode od poreza te manje radnih mjesta.

Udruga zemalja jugo-istočne Azije, odnosno ASEAN, i njene zemlje članice suradjuju medjusobno te sa Sjedinjenim Državama kako bi se zaustavile terorističke aktivnosti i osiguralo da jugoistočna Azija ne postane utočište za teroriste. Singapur i Malezija su brzo i odlučno poduzeli korake za sprečavanje terorističkih napada na ciljeve u zemlji i inozemstvu, od strane grupe Jamaah Islamiah, koja je povezana s terorističkom mrežom al-Qaida. Filipinska vojska vodi kampanju u suradnji sa Sjedinjenim Državama protiv Abu Sayyafa i drugih terorističkih grupa. Sjedinjene Države blisko suradjuju s mnogim azijskim zemljama na uništavanju al-Qaide i drugih terorističkih grupa.

čelnici ASEAN-a pojačavaju nastojanja u borbi protiv terorizma. ASEAN se suglasio pojačati regionalni sustav viza sličan onom koji koristi Europska unija. Iduće godine, čelnici ASEAN-a susrest će se na Baliju, kako bi ojačali svoja nastojanja za blokiranje terorizma.

Pošto je globalna ekonomija povezana, terorizam u bilo kojem dijelu svijeta prijeti ekonomskom zdravlju drugih zemalja. Potpuna medjunarodna suradnja ključna je za pobjedu nad terorizmom.

XS
SM
MD
LG