Linkovi

Afganistanu treba pomoć (14/11/02) - 2002-11-25


Sjedinjene Države su odlučne pomoći afganistanskom narodu da se oporavi nakon više od dva desetljeća sovjetske okupacije i gradjanskog rata. Od 1996. pa do prije godinu dana, Afganistanci su živjeli pod vlašću talibana, prvog režima u povijesti kojeg su sponzorirali teroristi.

Situacija u Afganistanu se, medjutim, promijenila. Koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama pomogla je u uklanjanju talibana s vlasti te natjerala al-Qaidine teroriste u bijeg. U lipnju je afganistansko veliko vijeće, odnosno Loja Jirga, formiralo novu vladu kojoj je na čelu Hamid Karzai. Sloboda tiska uzima zamaha. Odbori za zaštitu ljudskih prava i izradu nacrta novog ustava nastoje postaviti temelje vladavine zakona.

Medjutim, obnova Afganistana će potrajati. Još mnogo toga treba učiniti kako bi se pomoglo toj razrušenoj zemlji da ponovno izgradi svoje društvene strukture, sigurnosne snage i ekonomiju.

Kamal Hossain je dužnosnik Ujedinjenih naroda kojem je specijalnost stanje ljudskih prava u Afganistanu. On je rekao da su financijska sredstva i hrana najhitnije potrebni kako bi se zadovoljilo potrebe afganistanskog naroda. Gospodin Hossain je rekao: “Ako želite poduprijeti program za promjene ... od društva u kojem su ljudima bila uskraćena temeljna prava, osobna sigurnost, sigurnost vlastitog života, prava žena – ukoliko želite obnoviti ta prava, moraju se osigrati sredstva.”

Do sada se svojim kućama vratilo dva, od kako se procjenjuje, ukupno pet milijuna izbjeglica. Kako je rekao gospodin Hossein: “Iako sigurnost nije potpuno zajamčena, ljudi imaju osjećaj da je to dovoljno da se počinje javljati želja za povratkom.” Sjedinjene Države su od početka ove godine osigurale više od 500 milijuna dolara pomoći. U Afganistanu su ponovno otvorene škole. Četrdeset i pet posto učenika upisanih u škole u glavnom gradu Afganistana Kabulu su djevojčice. Žene sada podučavaju na svim razinama, što im je bilo zabranjeno pod talibanskim režimom. Kako je to istaknuo gospodin Hossein: “zabrinjava podatak da učitelji nisu dobili plaću već šest mjeseci.” Napadnuto je sedam afganistanskih škola koje pohadjaju djevojčice, a dio Afganistanaca i dalje se protivi obrazovanju mladih žena. Medjutim, “džepovi otpora”, rekao je dužnosnik Ujedinjenih naroda Hossein, “ne predstavljaju većinu. Potreba da i djevojčice idu u školu je prisutna i naveliko se iskazuje, a trebalo bi osigurati sredstva kako bi se omogućilo školovanje.”

Kako je to rekao predsjednik George Bush: “Još mnogo toga treba učiniti u Afganistanu. ... Mi ćemo ustrajati na tom putu, kako bi smo pomogli razvoju te zemlje.”

XS
SM
MD
LG