Linkovi

Uoči summita u Pragu (9/11/02) - 2002-11-25


21. studenoga, članice NATO saveza sastat će se u Pragu s ciljem transformiranja saveza kako bi mogao odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

Tijekom hladnog rata, NATO savez bio je sučeljen s prijetnjama iz Sovjetskog saveza i njegovih satelita. Danas, najveći dio Europe živi u miru. Glavne prijetnje dolaze izvan Europe – iz zemalja-otpadnica i terorističkih organizacija. Najozbiljniju prijetnju predstavljali bi teroristi koji su nabavili oružje za masovno uništavanje.

Sučeljen s ovom novom realnošću, NATO savez nema drugog izbora nego da počne djelovati izvan vlastitih granica. Međutim, da bi NATO bio za to sposoban, treba ukloniti sve širi jaz u vojnim kapacitetima između Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Između ostaloga, članice NATO saveza trebaju financirati strateške zračne mostove, sigurne komunikacije i zaštitu od biološkog i kemijskog oružja.

Na sastanku u Pragu, Sjedinjene Države će pozvati druge članice NATO saveza da odobre organiziranje snaga za brzo djelovanje. Ove multinacionalne snage sastojat će se od zračne, kopnene i pomorske komponente, što će transformirati NATO u modernu borbenu snagu sposobnu za brzo razmještanje kao odgovor na nove prijetnje bilo gdje u svijetu. Takva jedinica omogućila bi NATO savezu da brzo stupi u akciju kada neku zemlju članicu napadne neki udaljeni neprijatelj, kao što je Sjedinjene Države napala al-Qaida. Kako je rekao američki veleposlanik pri NATO savezu Nicholas Burns, “NATO mora organizirati ove snage ukoliko želi biti relevantan u novom okruženju globalnog terorizma.”

NATO će i dalje pozivati nove zemlje među svoje članice. Sjedinjene Države zalažu se za odlučno proširenje. Svaka nova članica nastavit će provoditi svoje reforme. Kako je rekao predsjednik Bush, “Vjerujem u članstvo u NATO savezu za sve europske demokratske države, koje žele postati članice i koje su spremne preuzeti obveze koje članstvo sa sobom donosi.”

Summit u Pragu mogao bi biti prekretnica za NATO savez ukoliko se žarište pozornosti prebaci s Europe na nove prijetnje. Kako je rekao predsjednik Bush, “Ukoliko NATO uspije u provođenju ovih promjena, rezultat će biti uspostavljanje partnerstva od središnje važnosti za sigurnost i interese zemalja članica, baš kao što je to bio slučaj u hladnom ratu….Ne možemo si priuštiti da propustimo ovu priliku da bolje pripremimo obitelj transatlantskih demokracija za izazove koji će se pred nama postaviti.”

XS
SM
MD
LG