Linkovi

Srbijanski izborni zakon treba mijenjati (25/10/02) - 2002-11-25


Nedavni predsjednički izbori u Srbiji proglašeni su nevažećima zbog slabog odziva birača. Jugoslavenski predsjednik Vojislav Koštunica dobio je oko 67 posto glasova, više nego dvostruko u usporedbi s protukandidatom, Miroljubom Labusom, zamjenikom jugoslavenskog premijera. Obojica kandidata smatraju se zagovornicima reformi. Gospodin Koštunica preferira sporije promjene, dok gospodin Labus podržava brze ekonomske reforme prema slobodnom tržištu. Medjutim, zbog odaziva birača slabijeg od 50 posto, početkom prosinca moraju se organizirati novi izbori.

Obvezan odziv birača od najmanje pedeset posto da bi izbori bili punovažni, uveden je pod autoritarnom vlašću Slobodana Miloševića. To predstavlja prepreku demokraciji i stabilnosti u Srbiji. Ukoliko taj zakon ne bude izmijenjen prije održavanja idućih predsjedničkih izbora, gradjani Srbije možda će se sučeliti s još jednim propalim izborima. To bi potkopalo povjerenje javnosti u demokratski proces u Srbiji. Kroz svoj Ured za demokratske institucije i ljudska prava, Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi pozvala je na ukidanje odredbe o minimalnom odazivu birača od 50 posto, prije sazivanja novih izbora. Sjedinjene Države podržavaju ovaj prijedlog.

Dugotrajni politički zastoj mogao bi ugroziti tijek reformi u Srbiji. Još uvijek su potrebni novi zakoni o bankrotu, prometu vrijednosnica, te gradskom zemljištu. Sudsku reformu i restrukturiranje poduzetništva tek treba provesti. Niti jedan od ovih zakona najvjerojatnije neće biti donesen prije nego se izabere predsjednik. Srbijansko gospodarstvo pretrpjelo je velike štete pod Slobodanom Miloševićem. Nije pošteno prema srbijanskom narodu da se koči provedbu reformi koje obećavaju poboljšanje njihove ekonomske situacije.

Vrijeme je da se srbijanski politički čelnici izdignu iznad medjusobnih razlika u stajalištima i odgovore potrebi za najhitnijim provodjenjem izborne reforme. Gradjani Srbije takodjer trebaju učiniti svoj dio. Kada se zakažu novi izbori, birači trebaju izaći na birališta, kako bi se nastavile sadašnje demokratske i ekonomske reforme – dovodeći Srbiju bliže integraciji sa zapadom.

XS
SM
MD
LG