Linkovi

Sirijska knjiga o Židovima (28/10/02) - 2002-11-25


21. listopada ove godine, londonske dnevne novine na arapskom jeziku Al-Hayat objavile su da je knjiga “Zionski Matzah” koja prikazuje takozvanu “krvnu klevetu” kao povijesnu činjenicu doživjela veliki uspjeh na međunarodnom sajmu knjiga u Damasku, glavnom gradu Sirije. Tu knjigu je 1983. napisao Mustafa Tlass, dogogodišnji vođa Baatha, vladajuće stranke u Siriji, zemlji s jednostranačkim političkim sustavom. Gospodin Tlass je trenutno sirijski ministar obrane, a nalazi se i na čelu najveće izdavačke kuće u Siriji.

Članak u Al-Hayatu kaže da Tlassova izdavačka kuća planira novo izdanje knjige na arapskom, kao i izdanja na drugim jezicima kao što su engleski, francuski i talijanski.

Takozvana “krvna kleveta” je apsurdna tvrdnja da Židovi ubijaju nežidove i koriste njihovu krv za pravljenje kolača za vjerske praznike. To je dio stare antižidovske propagande čiji je cilj izazivanje mržnje te je još je uvijek u upotrebi od strane službenih i neslužbenih agencija u arapskom svijetu.

Dakle izdana je knjiga koja sadrži besmislenu protu-židovsku klevetu, nalazi se u prodaji te je izložena na književnom sajmu u Siriji. Njezin pisac i izdavač je visoki dužnosnik sirijske vlade. Kako to objasniti?

Teško je za vjerovati da bi bilo koja obrazovana osoba, a pogotovo izdavač knjiga i vladin dužnosnik kao što je gospodin Tlass, zaista vjerovala da židovi ubijaju kršćane i muslimane da bi došli do njihove krvi. Međutim širenje takve propagande bi moglo imati političku ulogu u policijskoj državi kao što je Sirija, odvlačenjem pažnje od režimskog represivnog ponašanja stvaranjem nepostojećeg, demoniziranog neprijatelja. U svakom slučaju, gospodin Tlass i sirijska vlast imaju mnogo toga za objasniti u vezi ove knjige.

Kao što je predsjednik Bush istaknuo, Srednji Istok je mjesto rođenja tri velike vjere – judaizma, kršćanstva i islama. Trajni mir u ovoj regiji, rekao je predjednik Bush, mora biti zasnovan na poštivanju prava vjernika svih ovih vjera. Očito je da bi jedan od načina da se postigne pomak u tom pravcu bio kad bi, za primjer ostalima, vladini dužnosnici Sirije a i ostalih arapskih zemalja prestali širiti laži o židovima kao i pripadnicima bilo koje druge vjere.

XS
SM
MD
LG