Linkovi

EU i Turska (10/23/02) - 2002-11-25


Europska unija je proteklih godina povećala broj svojih članica na 15 država. U nadolazećim godinama, očekuje se da će i mnoge druge države ući u članstvo Europske unije. Dužnosnici Europske unije su ovaj mjesec predložili da se pozove deset zemalja da udju u članstvo do godine 2004-te. Radi se o Cipru, Češkoj, Estoniji, Madjarskoj, Latviji, Litvi, malti, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji. O članstvu ovih i drugih država razgovarat će se još na summitu šefova država Europske unije u Kopenhagenu, u prosincu ove godine.

Sjedinjene Države odavno vjeruju da širenje Europske unije predstavlja pozitivan i konstruktivan proces. Time se širi zona političke stabilnosti i ekonomskog prosperiteta u Europi. Zbog toga Sjedinjene Države takodjer podržavaju Turske aspiracije za ulazak u Europsku uniju. Očevidno je u strateškom interesu Sjedinjenih Država i zemalja Europe da Turska i Europska unija izgrade najbliskije moguće odnose.

Sjedinjene Države ocjenjuju nedavno izvješće dužnosnika Europske unije kao pozitivan korak prema ulasku Turske u članstvo. Kako se ističe u izvješću, Turska je poduzela velike korake prema zadovoljavaju uvjeta koje postavlja Europska unija glede pitanja poštivanja ljudskih prava, te drugih pitanja. U ta pitanja spada i odluka turskog parlamenta iz kolovoza kojom se dopušta emitiranje televizijskih i radio programa na kurdskom jeziku te drugim regionalnim dijalektima, kao i omogućavanje učenja kurdskog jezika u turskim školama. Turski parlament takodjer je izglasovao ukidanje smrtne kazne.

Turska je jedna od zemalja utemeljiteljica NATO-saveza, a bila je i vojni saveznik Sjedinjenih Država i njenih europskih prijatelja tijekom opasnih desetljeća hladnog rata. Turska je sada vrijedan partner u anti-terorističkoj koaliciji koju predvode Sjedinjene Države. Turska je igrala veliku ulogu pružajući pomoć u zbacivanju talibana s vlasti u Afganistanu, te borbi protiv terorista al-Qaide. Turska takodjer igra ključnu ulogu domaćina operacije Northern Watch, u kojoj se nadzire zonu zabrane letenja na sjeveru Iraka.

Turska je pretežito muslimanska država čiji su gradjani, najvećim dijelom, prihvatili vrijednosti modernizacije, vjerske tolerancije, demokracije i poduzetništva. Kako je to rekao zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz: “Turska nudi uvjerljiv dokaz da te vrijednosti mogu biti kompatibilne sa suvremenim društvom – da se vjerska uvjerenja ne treba žrtvovati za izgradnju suvreemnih demokratskih institucija.”

Zbog svega navedenog, Sjedinjene Države se nadaju da će Europska unija započeti pregovore o članstvu s Turskom što prije.

XS
SM
MD
LG