Linkovi

Tehnologija u službi borbe protiv terorizma (25/11/02) - 2002-11-25


Odluka administracije da osnuje Ministarstvo domovinske sigurnosti odlična je vijest za kompanije koje prodaju proizvode i osiguravaju usluge za borbu protiv kriminala, špijunaže ili terorističkih napada. Takve su kompanije predstavile svoju bogatu ponudu na nedavnom sajmu tehnologije ovdje u Washingtonu.

Kompanija Technical Associates iz Californije posluje još od 1946. Danas proizvodi preko 200 različitih uređaja za otkrivanje radijacije – od monitora za praćenje kvalitete zraka do naprava koje otkrivaju površinsku radijaciju.

Djelatnica ove kompanije Jessica Swicker kaže da je od terorističkih napada zabilježen porast potražnje za detektorima za radijaciju, posebno onima koji otkrivaju dvije vrste radijacije koje ukazuju na prisutnot materijala potrebnog za nuklearnu bombu. Takve detektore – kaže gospođa Swicker – američka Obalna straža koristi za pregled brodova, koji dolaze u američke luke. Međutim, prema njenim riječima, djelatnici Obalne straže moraju biti u stanju razlikovati opasnu od bezopasne radijacije:

"Kada biste postavili detektore za radijaciju, koji nisu prilagođeni upravo vašim potrebama i kada ne biste imali ljude koji ih znaju koristiti, svakoga biste dana bili preplavljeni pozivima iz luka, jer čak i banane zrače radijaciju. Tako je i s nekim vrstama stakla. Radijacija postoji u prirodi i ljudi to moraju znati."

Detektori za radijaciju nisu jedini proizvodi za kojima će porasti potražnja zbog sve većeg naglaska na domovinskoj sigurnosti. Kompanija NFR Security, osnovana 1996, proizvodi software koji štiti kompjutore od napada. Šef odjela ove kompanije za prodaju, Robert Bohlander, kaže da njegova firma radi na otkrivanju neovlaštenih upada u zaštićene kompjutorske sustave:

"Bioterorizam, nuklearni terorizam, krađa zaštićenih podataka – kako se sve to događa? Jednostavno, pojedinci dolaze do kritično važnih informacija sa servera. Kada se to dogodi, mi možemo otkriti elektronsku adresu hakera. Kasnije napade možemo klasificirati po tipu ili izvoru napada."

Gospodin Bohlander ne može, zbog prirode posla, otkriti tko su klijenti njegove kompanije, ali kaže da u zadnje vrijeme sve više radi za Pentagon i Ministarstvo energetike. Prema njegovim riječima, zaštita ključnih podataka postaje sve važnije pitanje i u drugim vladinim agencijama, kao što je Nacionalni institut za zdravlje, koji se bavi zaštitom od mogućeg bioterorističkog napada. Kako kaže, tijekom protekle godine porastao je broj hakerskih napada: "Za takve incijative ranije su se izdvajala ograničena sredstva. U međuvremenu, proračuni za zaštitu kompjutorskih mreža počeli su se udvostručavati, pa i utrostručavati, jer se strahuje od terorista."

Vjeruje se da će osnivanje Ministarstva domovinske sigurnosti dovesti do znatnog povećanja izdvajanja za nove tehnologije. Kompjutorski div Microsoft angažirao je bivšeg zapovjednika Obalne straže, koji bi trebao pomoći toj kompaniji da se uključi u borbu za proračunski dolar.

Jedna kompanija iz Njemačke organizirala je politički akcijski odbor, odnosno vlastito lobističko tijelo, da bi lakše došla do ugovora s američkom vladom, a mnoge firme organiziraju posebne odjele kako bi bile konukrentnije u utrci za milijardama dolara koje će se potrošiti za domovinsku sigurnost.

XS
SM
MD
LG