Linkovi

Iz doniranog novca - plaća političkog kandidata (25/11/02) - 2002-11-25


Savezna izborna komisija, tijelo koje regulira izborni proces u Sjedinjenim Državama, odlučila je političkim kandidatima na saveznoj razini dopustiti da dio za izbornu kampanju doniranog novca iskoriste kao vlastitu plaću.

Dopušteno je korištenje sredstava u vrijednosti sadašnje plaće svakog kandidata, odnosno plaće koja se isplaćuje za obavljanje političke funkcije za koju se kandidat natječe. Od ove dvije alternative, izabire se niža plaća.

Ova se odluka odnosi prvenstveno na kandidate za Zastupnički dom odnosno Senat. Član Zastupničkog doma zarađuje oko 150 tisuća dolara godišnje. Predsjednik države zarađuje oko 400 tisuća godišnje.

Čelnik Savezne izborne komisije Michael Toner izjavio je da cilj ove odluke ograničiti prednost koju na izborima imaju političari koji se natječu za reizbor, odnosno oni koji su osobno bogati. Gospodin Toner je rekao da će ova odluka možda ohrabriti i ljude skromnijih novčanih sredstava da se kandidaraju za političku funkciju. “Kandidati koji nemaju puno novca često ne mogu priuštiti skupu izbornu kampanju, i to nije dobro” – rekao je Michael Toner.

XS
SM
MD
LG