Linkovi

'Dvonamjenske lokacije' - prioritet međunarodnih inspektora za iračko naoružanje (24/11/02) - 2002-11-24


Potraga za zabranjenim iračkim oružjem nastavlja se nakon prekida od četiri godine. Prve ekipe inspektora Ujedinjenih naroda vraćaju se u Bagdad sutra.

Nakon što je sletio u Bagdad, šef inspektorske ekipe Hans Blix izjavio je prošli tjedan da "svijet želi biti siguran da Irak ne raspolaže oružjem za masovno uništavanje."

O procesu inspekcija razgovarali smo s Olivijom Bosch, bivšom inspektoricom Ujedinjenih naroda.

Gospođu Bosch upitali smo – što će inspektori konkretno tražiti?

"Kada inspektori dođu u Irak, zanimat će ih nekoliko različitih stvari. Prvo, željet će obići lokacije, označene kao dvonamjenske. Radi se prije svega o civilnim objektima, u kojima se primjerice, proizvodi stočna hrana, biopesticidi ili jogurt. Inspektori će obići te objekte da bi se uvjerili da u njima nema materijala ili proizvoda koji bi se mogli preusmjeriti u vojne programe. Međutim, inspektori će također željeti razgovarati s mnogim znanstvenicima i stručnjacima za oružje, koji su ranije bili angažirani na programima za proizvodnju oružja za masovno uništavanje.

Gospođa Bosch ističe da se prevelika važnost pridaje inspekciji predsjedničkih palača. Prema njenim riječima, Iračani vjerojatno shvaćaju da bi ti objekti bili među glavnim metama u mogućoj vojnoj akciji, pogotovo ukoliko bi u njih sakrili oružje za masovno uništavanje ili njegove komponente.

Šef inspektorske ekipe Hans Blix najavio je da će inspektori raspolagati novom tehnologijom. Bivša inspektorica Olivia Bosch smata da se važnost tehnologije preuveličava:

"Da, imat će nešto bolju tehnologiju nego ranije, ali za inspektore je važno da, u razgovorima sa znanstvenicima i stručnjacima, osjete kakva je situacija. Nazvala bih to gotovo šestim čulom, no oni moraju iz razgovora naslutiti do koje se mjere Irak pridržava uvjeta iz rezolucije svjetske organizacije."

Ukoliko inspektori otkriju da Irak krši rezoluciju, imat će 60 dana da to prijave Vijeću sigurnosti.

"Čak i prije isteka roka od 60 dana, rezolucije omogućuje inspektorima da poduzmu određene korake. Ukoliko dođe do ometanja rada inspektora, ili Iračani počnu davati netočne ili nepotpune izjave, tada neka članica Vijeća sigurnosti, Hans Blix ili šef Međunarodne agencije za atomsku energiju može o tome izvijestiti Vijeće" - kaže gospođa Bosch.

U tom slučaju – kaže bivša inspektorica za naoružanje Olivia Bosch – nova rezolucija traži od Vijeća sigurnost da se odmah sastane i odluči što dalje učiniti.

XS
SM
MD
LG