Linkovi

Film tjedna: Die Another Day (24/11/02) - 2002-11-24


Pierce Brosnan još jednom se vraća se na velike ekrane u ulozi britanskog tajnog agenta 007. Film "Die Another Day" je dvadeseti po redu film o Jamesu Bondu.

Bondov zadatak je ništa manje nego spašavanje demokracije. No, kako je on ipak tajni agent James Bond, pred očima gledatelja ukazivat će se egzotični pejzaži i još egzotičnije ljepotice.

Uz uobičajeno brdo visokotehnoloških spravica, koji uvijek prate Jamesa Bonda, njegov protivnik je ovaj put zao megaloman Rupert Graves koji posjeduje opasno novo oružje, i koji želi promijeniti postojeći politički poredak.

Uloga Ruperta Gravesa povjerena je engleskom glumcu Tobyju Stephensu, koji o njoj kaže: "Kada sam je dobio bio sam vrlo svjestan činjenice da je prije mene u filmovima o Bondu bilo odličnih interpretacija zlih junaka, pa nisam želio iznevjeriti. Kada sam dobio ulogu bio sam iznenadjen i oduševljen do histerije. Potom sam postao dosta nervozan prije početka snimanja. Jednom, kada je kamera krenula, sve je postalo užitak."

Prošlogodišnja dobitnica Oscara Halle Berry igra ulogu Jinx, američke tajne agentice koja postaje saveznica Jamesa Bonda. No, ovo je film o Bondu, pa se čini da, kada ona treba ući u neku borbu, i dio njene odjeće postaje oružje.

"Ona je brzim pokretom svukla košulju kako bi odbila udarac mačem. Ona to nije učinila kako bi pokazala svoje tijelo, ona je koristila svoju košulju kao oružje. Ta cura brzo misli, i koristi sve što joj se nadje pri ruci kako bi se izvukla iz opasne situacije. To me nadahnjuje, to ne degradira. To joj je, na kraju krajeva, spasilo život. Zbog toga mi je tako draga. To govori o njenoj inteligenciji. Vi, istina vidite njen bikini, ali njen mozak istovremeno radi. To je za mene najznačajnije" - objašnjava Halle Berry.

Međutim, i najčvršća žena teško može odoljeti čarima tajnog agenta 007, pa i Pierce Brosnan priznaje da su ljubavne scene ponekad izazovne: "Nije to baš tako lako. Kada radite s nekim tko je tako predivan kao Halle Berry, nema loših strana. Sve je čisto zadovoljstvo. Ali imate oko sebe 20 ljudi. Možda je snimanje zatvoreno, ali još uvijek 10 do 20 ljudi stoji oko vas. Scene su intimne, nije lako."

Rosamund Pike, koja takodjer igra u ovom filmu kaže: "Radi se o klasičnim filmskim momentima, Bondovim ljubavnim scenama. Kreirati neku od tih kultnih scena je izazov, ništa se ne vidi, pa je zato i izazovno."

Film “Die Another Day” obilježava 40-tu obljetnicu od objavljivanja prvog filma o tajnom agentu 007. Prvi je nosio naslov “Dr. NO”. Ovo izdanje Jamesa Bonda u mnogim detaljima odaje počast prethodnim autorima serije filmova o ovom tajnom agentu. Naslovnu temu filma “Die Another Day” izvodi Maddonna.

XS
SM
MD
LG