Linkovi

Springfield, Illinois - Predsjednička knjižnica i muzej Abrahama Lincolna (24/11/02) - 2002-11-24


Stotinu trideset i sedam godina nakon smrti Abrahama Lincolna, ovaj američki predsjednik dobio je i svoju predsjedničku knjižnicu. Rodni grad bivšeg predsjednika Springfield, u saveznoj državi Illinois, posvetio je knjižnicu kojom se odaje počast šesnaestom predsjedniku Sjednjenih Država.

Gradu Springfieldu, u Illinoisu, ne nedostaju mjesta kojima se odaje počast Abrahamu Lincolnu. U tom je mjestu pokopan, a njegova bivša kuća i odvjetničkla kancelarija vrlo su popularne među posjetiteljima. Ovim se mjestima sad pridružila i Predsjednička knjižnica i muzej. Iako je objekt već službeno posvećen, knjižnica ća vrata otvoriti tek u veljači sljedeće godine, a prvi posjetitelji muzeja stići će 2004. godine.

Razlog zbog kojeg je došlo do preuranjenog posvećivanja jest u tome što će sadašnji guverner Illinoisa George Ryan u siječnju napustiti svoj položaj. On je bio i pokretačka snaga iza prikupljanja sredstava za muzej i njegove izgradnje.

"Malo je stanovnika Springfielda u stara vremena moglo zamisliti da će netko posvetiti knjižnicu čovjeku koji je ujahao u grad na posuđenom konju. Ostavio je neizbrisiv trag na ovom gradu, na Illinois i njegove stanovnike. Jednom je rekao 'Volio bih vidjeti čovjeka koji je ponosan na mjesto u kojem živi, a želim i vidjeti čovjeka koji u njemu živi tako da mjesto može biti ponosno na njega'".

Knjižnički kompleks predstavlja posljednji primjer toga koliko su stanovnici Springfielda ponosni na gospodina Lincolna, samoukog odvjetnika kojem se pripisuje da je sačuvao Sjedinjene Države tijekom građanskog rata i oslobodio robove iz južnjačkih država. Gradonačelnica Springfielda Karen Hasera kaže da je Abraham Lincoln simbol slobode:

"Jedne zlokobne noći prije 137 godina sile zla udarile su iz mraka u pokušaju da ušutkaju glas slobode i neovisnosti. To što smo danas ovdje da posvetimo ovu veličanstvenu knjižnicu sjećanju na Abrahama Lincolna dokaz je da one u tome nisu uspjele."

Abraham Lincoln je ubijen u Washingtonu u travnju 1865. godine.

Savezna država Illinois ima bezbrojne predmete povezane s ovim predsjednikom. Mnogi od njih sad se čuvaju u podrumu stare zgrade državnog Capitola. Među njima se nalazi i rukom pisani govor koji je održao kod Gattysburga, kao i kopija govora koji je održao tijekom druge inauguracije na predsjednički položaj, te Proklamacija o emancipaciji.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Denis Hastert kaže da ovaj posljednji dokument predstavlja krunsko postignuće Abrahama Lncolna: "Godine 1863. objavio je Proklamaciju o emancipaciji, čime je ukidanje robovlasništva postalo cilj građanskog rata. Njegova je hrabrost učinila ukidanje ropstva mogućim i približila cijelu naciju obećanju da su svi ljudi stvoreni jednakima."

Tom su proklamacijom praktički oslobođeni robovi u južnim državama Sjedinjenih Država. Među drugim materijalima koji se nalaze u knjižnici i muzeju nalazi se i preko tisuću rukopisa koje je napisao ili potpisao ovaj bivši predsejdnik, dijelovi vjenčane haljine njegove supruge, kao i dijelovi kostima koje je na sebi nosila glumica u kazalištu Ford one večeri kad je Abraham Lincoln tamo ubijen. Na tkanini tog kostima se nalaze i tri male mrlje za koje se tvrdi da su tragovi Lincolnove krvi.

XS
SM
MD
LG