Linkovi

Hollywood se sprema za najunosniji dio godine (24/11/02) - 2002-11-24


“New York Times” piše da je doba božićnih blagdana postalo za Hollywood najunosniji dio godine. Ove godine – piše “Times” – za blagdane se očekuju premijere većeg broja velikih, skupih filmova, pa se holivudski studiji bore za najbolje datume, najbolje reklame i općenito – za svaku paru koju mogu istisnuti iz džepa potrošača. Studijima doista treba svaka para, jer filmovi postaju sve skuplji – 1980. Prosječni je film koštao oko 9 i pol milijuna dolara, a danas košta – oko 55 milijuna. Nadalje, studiji se ove godine posebno oštro bore za profite, jer su dionice velikih medijskih konglomerata doživjele pad i do 80 posto, pa treba privući publiku, kako bi se ponovno privukli i ulagači. Za to je doba blagdana idealno vrijeme, jer će Amerikanci do Nove godine na kino-karte potrošiti nekoliko stotina milijuna dolara – piše “New York Times”.

“Washington Post” bavi se na naslovnici programom TIPS, kroz koji su se obični građani trebali uključiti u rat protiv terorizma dojavljivanjem sumnjivih aktivnosti vlastima. Ovaj je program Ministarstva pravosuđa administracija najavila u ožujku, ali je doživio pravi debakl u javnosti, kada su “procurile” pojedinosti o njemu. Naime, bilo je zamišljeno da radnici poput vozača kamiona, poštara i komunalnih radnika angažiraju na praćenju i dojavljivanju sumnjivih aktivnosti. Ubrzo su se javile razne organizacije za zaštitu građanskih prava, koje su program TIPS kritizirale kao pokušaj da se “obične građane pretvori u špijune”. Zlosretnom programu konačno je odzvonilo kada je u prijedlog zakona o osnivanju Ministarstva domovinske sigurnosti uvrštena odredba kojom se izrijekom zabranjuje njegovo provođenje – piše jutros “Washington Post”.

Najtiražniji američki dnevnik “USA Today” jutros javlja da je Sjeverna Koreja odlučila zabraniti uporabu američkog dolara, počevši od sljedećeg mjeseca. Američki dolari neće se primati u mjenjačnicama, a stranci će morati dolare zamijeniti za eure ili neku drugu valutu. Ovo je priopćenje izdano u trenutku dok rastu napetosti između Pjongjanga i Washingtona oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG