Linkovi

Bush: Poziv u NATO savez - izraz povjerenja (23/11/02) - 2002-11-23


Predsjednik George Bush je izjavio da poziv upućen Rumunjskoj da se priključi NATO savezu predstavlja izraz povjerenja za nastavak političkih, ekonomskih i vojnih reformi u toj zemlji.

U govoru pred tisućama Rumunja na Trgu revolucije u Bukureštu američki predsjednik je odao priznanje Rumunjskoj zbog hrabrosti kojom su okončane – kako je rekao – dvije generacije tiranije.

Rumunjski predsjednik Ion Iliescu izjavio je da poziv u članstvo NATO saveza predstavlja odvajanje njegove zemlje od prošlosti i novi početak.

Bukurešt je posljednja postaja visokog američkog izaslanstva na putu po zemljama Istočne Europe kojim se želi uveličati proširenje NATO-a.

Govoreći o NATO savezu, američki je predsjednik u redovitoj tjednoj radio poruci naciji rekao da zemlje članice te organizacije daju "važan prilog u ratu protiv terorizma" te da će sedam novih članica, koje su pozvane da se priključe Savezu, ojačati njegovu vojni silu.

Prema riječima predsjednika Busha, svijet se ujedinjuje kako bi odgovorio na jedinstvenu i neposrednu prijetnju koju predstavlja Irak.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld je u Ljubljani izjavio da slovenske oružane snage imaju mnogo toga za ponuditi NATO savezu, ako Slovenija prihvati poziv za članstvo.

Gospodin Rumsfeld je izjavio u Ljubljani da su vojna obučenost slovenskih snaga za mirovne misije, te postavljanje i vodjenje poljskih bolnica, veoma potrebni NATO savezu.

Gospodin Rumsfeld sastao se sa svojim slovenskim kolegom Antonom Grizoldom i nazočio vojnoj vježbi u kojoj su elitne slovenske snage izvele napad u urbanom okruženju.

XS
SM
MD
LG