Linkovi

Domovinska sigurnost - kako ujediniti 22 vladine ustanove? (23/11/02) - 2002-11-23


Ovaj je tjedan Kongres usvojio zakonski prijedlog o osnivanju Ministarstva domovinske sigurnosti. Sada predstoji težak zadatak – ujediniti 22 postojeće vladine agencije u novo ministarstvo.

Cilj osnivanja novog ministarstva vrlo je jednostavan – nakon terorističkih napada na New York i Washington želi se ujediniti niz vladinih agencija odgovornih za razne aspekte unutrašnje sigurnosti. Novo ministarstvo bit će odgovorno za cijeli niz pitanja vezanih uz domovinsku sigurnost. Između ostaloga, ovlasti ministarstva obuhvaćat će sigurnost na granicama i u lukama, zaštitu infrastrukture od terorizma i koordiniranje odgovora na terorističke napade i prirodne katastrofe.

Na čelu novog ministarstva bit će, najvjerojatnije, direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge.

"Djelatnici novog ministarstva nalazit će se u zračnim lukama, na našim granicama, u nacionalnim istraživačkim laboratorijima. Svi će raditi za novo ministarstvo, kojem će primarna funkcija biti unutrašnja sigurnost Sjedinjenih Država. U osnivanju novog ministarstva vidimo mogućnost da unaprijedimo sigurnost diljem zemlje" - rekao je nedavno gospodin Ridge.

Daalder: Ujedinjavanje 22 vladine agencije trajat će godinama

Mnogi stručnjaci, međutim, kažu da će ujedinjavanje 22 agencije, koje zapošljavaju 170 tisuća ljudi, vjerojatno trajati godinama. Ivo Daalder bio je dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Clintona, a sada je analitičar za sigurnost i vanjsku politiku u washingtonskom Institutu Brookings.

"U privatnom sektoru, ujedinjavanje dviju kompanija je uvijek vrlo složeno i u čak 70 posto slučajeva ne uspijeva. A ovdje ne govorimo u ujedinjavanju dvije kompanije, već 22 agencije s različitim bazama podataka, različitim kompjutorskim sustavima, različitim osobljem i vrlo različitim prioritetima, koji nisu uvijek vezani uz domovinsku sigurnost" - kaže Ivo Daalder.

On upozorava da bi, dok se novo ministarstvo bude organiziralo, Sjedinjene Države mogle postati ranjivije na mogući teroristički napad. "Kratkoročno gledano, osnivanje novog ministarstva donijet će smanjenje razine sigurnosti i usredotočenosti na borbu protiv terorizma. Više će se raditi na omogućavanju funkcioniranja te velike nove birokracije."

Centralizacija obavještajne analitike

Uz zaštitu granica, luka i infrastrukture od napada, novo ministarstvo također će biti zaduženo za analizu obavještajnih podataka, kako bi se utvrdilo gdje bi, kada i kako teroristi mogli napasti. Iako će Središnja obavještajna agencija CIA i Savezni istražni ured FBI i dalje biti zaduženi za prikupljanje obavještajnih podataka, novo ministarstvo analizirat će prikupljene podatke i davati preporuke za suzbijanje mogućih prijetnji.

Ivo Daalder smatra da će to unaprijediti sigurnost u zemlji: "Sve informacije o terorističkim prijetnjama Sjedinjenim Državama, bilo da dolaze iz inozemstva ili unutar američkih granica, analizirat će se na jednom mjestu. Po prvi puta će biti moguće početi povezivati razne informacije. To se do sada nije radilo."

Osnivanje Ministarstva domovinske sigurnosti podrazumijevat će najveću reorganizaciju savezne vlade od osnivanja Ministarstva obrane 1947.

XS
SM
MD
LG