Linkovi

Donešena oslobađajuća presuda u slučaju Lora (22/11/02) - 2002-11-22


Županijsko vijeće suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine donijelo je oslobađajuću presudu u postupku protiv osmorice bivših vojnih policajaca u slučaju Lora koji su bili optuženi za ratne zločine 1992. godine u tom splitskom Vojno istražnom centru .

Jednoglasnom odlukom vijeća : Tomislav Dujić, Josip Bikić, Miljenko Bajić, Tonči Vrkić, Davor Banić, Emilijo Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić oslobođeni su svake krivnje, jer kako je obrazložio sudac Lozina dokaza koji terete ove optuženike nije bilo. Znakovito je da je u pritvoru u Lori bilo postupanja protivno zakonu te je za smrt dvojice pritvorenika utvrđena činjenica, ali krivnja je individualna i ovdje sa sigurnošću nije bila utvrđena, ustvrdio je Lozina koji je bio mišljenja da treba primjeniti načelo koje ide u korist optuženika.

“Nakon provedenog opsežnog postupka i provedenih svih dokaza iz optužnice, ovo vijeće je zauzelo stajalište kako nije dokazano da su ovdje nazočni optuženici počinili to kazneno djelo. Ovdje tvrdim da vijeće čak na temelju onog ponuđenog dokaznog štiva ili materijala nije bilo u takvoj dvojbi da dvoji. Jednostavno nije bilo niti verbalnih, a samim tim ako nema verbalnih, ni materijalni dokazi nisu dovoljni da bi se ta djela, odnosno nedjela pripisali osobama koji ovdje sjede”, rekao je sudac Slavko Lozina.

Svjedoci iz SR Jugoslavije su neprimjereno uvjetovali svoj dolazak, obrazložio je Lozina nakon izricanja presude, a vijeće u toku postupka nije prihvatilo zahtjev za izvođenje novih dokaza i svjedoka također s prostora bivše Jugoslavije ocjenjujući ih kao nevažnima. Prema riječima suca Lozine, čak i kada bi bila dokazana krivnja ne bi bilo govora da je u pitanju ratni zločin jer Split u to doba nije bio u ratnoj zoni, a pritvorenici su bili hrvatski državljani.

Lozina je obrazložio kako optuženici uhićene osobe nisu bespravno zadržavali i privodili već su postojale odluke koje su donosili vojni i civilni pravosudni organi Republike Hrvatske, a ne optuženici kako ih se tereti. Sudsko je vijeće je u obrazloženju dovelo u pitanje vjerodostojnost i drugih svjedoka koji su dali svoj iskaz, a Slavko Lozina kazao je kako u postupku nije bilo ničim dokazano da je bilo koji od optuženika postupao na opisani način u optužnici.

Odlukom Sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu ukinut je i pritvor nad svim optuženicima, a tjeralica protiv Tomislava Dujića, Josipa Bikića i Miljenka Bajića više nema pravnu snagu. Državno odvjetništvo kako je izjavio poslije izricanja presude Michelle Squiccimarro, zastupnik optužbe, žalit će se na ovu odluku.

XS
SM
MD
LG