Linkovi

Predsjednik Bush susreo se sa predsjednikom Mesićem (22/11/02) - 2002-11-22


Riječ je o šefovima zemalja drugog kruga prijema u NATO savez, a američki je predsjednik sugovornicima istaknuo da prijem u savez u prvom redu ovisi od njih. Od brzine i kvalitete širokih reformi i ispunjenja postavljenih uvjeta. Nakon razgovora predsjednik Mesić je dao sljedeću izjavu:

"Susret sa predsjednikom Bushom kao što ste vidjeli bio je kratak. Razgovarali smo o onome gdje se sada i Hrvatska i zemlje koje nisu ušle u ovaj paket, koji je u Pragu ušao u NATO pakt nalaze. On nas je ohrabrio time da moramo napraviti ono što je sada na nama. Ima nekoliko točaka za koje hrvatska javnost zna i to ćemo obaviti."

Gospodin Bush je hrvatskom predsjedniku, kako je priopćeno nakon susreta, posebno iznio nekoliko ključnih točki formule NATO članstva za Hrvatsku: zaštita manjina, sigurnosna pitanja i pitanja suradnje sa Haaškim sudom. U suradnji sa Haagom kao uvjetom, predsjednik Mesić ne nalazi ništa neobično. “Došlo je i do poteškoća o kojima već sve znate. Moramo provoditi međunarodno preuzete obaveze, ne možemo primjenjivati zakon selektivno”, priopćeno je nakon susreta sa američkim liderom. No, i pored spomenutih teškoća, predsjednik Mesić, kako je čelnicima NATO saveza poručio - Republika Hrvatska vidi svoje mjesto u savezu koji je, po njemu, u proteklom razdoblju angažmanom na području bivše Jugoslavije pokazao i dokazao svoju učinkovitost u uspostavljanja očuvanja mira i sigurnosti

Susret Bush - Putin

Predsjednik George Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin vodili su u Sankt Petersburgu razgovore kojima je cilj bio– prema riječima američkog predsjednika – uvjeriti Rusiju da će više dobiti nego izgubiti širenjem NATO-saveza. Uz pitanje širenja Sjeverno-atlantskog saveza, dvojica čelnika razgovarali su i o medjunarodnom terorizmu, Iraku, Čečeniji i bilateralnim odnosima. Prije polaska iz Praga, gdje je sudjelovao na summitu NATO-saveza, predsjednik je Bush rekao da Rusiji više nije potrebna tampon-zona izmedju njenog teritorija i Zapada, nego su joj potrebni miroljubivi i ekonomski razvijeni susjedi s kojima će živjeti u prijateljskim odnosima. Predsjednika i gospodju Bush u Sankt Petersburgu su dočekali ruski predsjednik i njegova supruga.

U zadnjim satima summita Sjeverno-atlantskog saveza, glavni tajnik George Robertson je pohvalio nove i bliske odnose saveza s Rusijom. On je u Pragu rekao da da je Moskva bila posebno kooperativna u borbi protiv medjunarodnog terorizma. Gospodin Robertson je iznio te ocjene nakon sastanka Vijeća NATO saveza i Rusije.

XS
SM
MD
LG