Linkovi

NATO pozvao sedam zemalja u svoje članstvo (21/11/02) - 2002-11-21


Čelnici zemalja-članica NATO saveza pozvali su danas sedam zemalja središnje i istočne Europe u svoje članstvo. Ovime će Sjeverno-atlantski savez povećati svoj sigurnosni kišobran od Baltika do Crnog mora.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson izjavio je da je odluka o proširenju na istok donesena nakon što je svih 19 članica saveza dalo suglasnost s procesom proširenja.

“…Stoga čelnicima država i vlada NATO-a, na ovom sastanku Sjeverno-atlantskog vijeća, predlažem da pozovemo na pristupne razgovore sljedeće zemlje: Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju. Vjerujem da ste s tim suglasni. Hvala vam. Vijeće je time donijelo odluku,” kazao je gospodin Robertson.

Pozvane zemlje službeno će postati članice NATO saveza 2004. godine. Tri bivše komunističke zemlje koje su već ranije primljene su Češka, Poljska i Madžarska, a, kako je izjavio George Robertson budući savez od 26 članica ostat će otvoren za prijem novih članica. Za prijem su se kandidirale Hrvatska, Makedonija i Albanija.

Eventualno buduće članstvo Hrvatske u NATO-savezu ovisit će prije svega o daljnjem provođenju reformi i suradnji Zagreba s Haškim sudom, kaže se u završnoj izjavi koju su danas u Pragu usvojili predsjednici država i vlada zemalja NATO-a. Kako javlja Hrvatska izvještajna agencija, u izjavi Praškog summita se navodi sljedeće: "Hrvatska, koja je učinila ohrabrujući napredak na polju reformi, bit će također razmotrena za buduće članstvo”. Napredak u tom smislu ovisit će o budućim reformskim naporima u Hrvatskoj, uključujući i suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu". navodi se dalje u izjavi.

XS
SM
MD
LG