Linkovi

Comdex 2002: PDA kao ručni sat (21/11/02) - 2002-11-21


Ovaj je tjedan u Sjedinjenim Državama u znaku tehnike, točnije kompjuterske tehnike. U Las Vegasu se, naime, održava Comdex, redoviti godišnji sajam na kojemu proizvođači kompjuterskih i kompjuteriziranih naprava pokazuju svoje novitete.

A noviteta ove godine zaista ima mnogo. Prvo i prvo, tu je naprava koju bismo još do prije kratkog vremena nazvali anatomski neizvedivom, ali, sada se dokazuje da je u tehnici gotovo sve moguće – ljubitelji malih ručnih kompjutera, prvenstveno Palm Pilota, sada mogu svoj elektronski organizator nositi oko ruke, poput sata.

Kompanija Fossil, koji proizvodi modne ručne satove, udružila je napore sa softverskom kompanijom PalmSource i rezultat je mali ručni organizator koji sadrži adresar, rokovnik, blok za bilješke i mali računar. Malešna naprava može razmjenjivati podatke s pravim kompjuterom, kao i s malo većim rođakom, Palm Pilotom. Za jedno koristi USB ulaz, a za drugo infracrvenu, bežičnu vezu.

Kao i pravi PDA, i ovaj ima ekran osjetljiv na pritisak, kao i mali stylus, spremljen u remenu ovog neobičnog sata. Proizvođači kažu da ima sve sposobnosti kao i trenutno najjeftiniji Palm Pilot, Zire, koji se prodaje za 99 dolara. Fossilov sat-organizator prodaje se po cijeni od 199, odnosno 299 dolara, ovisno o modelu.

U susjedstvu ovog noviteta, proizvođači sličnih malih naprava izložili su i mnoge nove kombinacije funkcija u već poznatim spravicama – razne modele ručnih kompjutera, PDA, koji su pritom i telefoni, prijenosni džuboksi, kao i digitalne kamere. Može i obratno – tu su i digitalne kamere, koje mogu služiti kao walkmani, džuboksi pjesama pohranjenih u MP3 formatu i slično, te celularni telefoni koji imaju ugrađene digitalne kamere. Dakle, kako tko želi!

Velika novina za prave kompjuteraše je nova grafička kartica proizvođača N-Vidia. Radi se o kartici nove generacije, prvoj koja probija granicu brzine od 500 megaherca, a i koristi memoriju na brzini od 1 gigaherca. Ova će grafička kartica uspjeti prenesti na kompjuterske ekrane slike s DVD-a i iz video igara koje će biti prave filmske kvalitete.

Glavna tema ovog Comdexa, - osim malih kompjuteriziranih naprava -, je bežično umrežavanje u svim svojim oblicima. No, stvarnost je ponekad i ironična i okrutna, što su na svojoj koži osjetili svi sudionici Comdexa, uključujući i Billa Gatesa. Naime, bežične veze nisu baš najbolje radile – većina onih koji su pokušavali pristupiti na Internet pomoću svojih bežičnih modema, bilo u laptop kompjuteru ili u ručnom Palm Pilotu, to nije uspjela. Organizatori su se ispričavali preopterećenošću veza.

Nije ni čudo da su bile preopterećene, jer je broj dostupnih bežičnih veza bio ograničen na 300, a posjetitelja će tijekom čitavog tjedna, kako se procjenjuje, biti oko 125 tisuća. Treba li uopće reći da su stari marketinški lisci iz Microsofta bili vidoviti i svoje su nove bežične naprave izložili u velikom šatoru na parkiralištu Konferencijskog centra u Las Vegasu, a ne u izložbenoj dvorani!

XS
SM
MD
LG