Linkovi

CSM: SAD regrutiraju iračku oporbenu vojsku (21/11/02) - 2002-11-21


Christian Science Monitor piše da Sjedinjene Države regrutiraju iračku oporbenu vojsku, koja će brojati 5 tisuća boraca. Dobrovoljci, koje se pronalazi u sjevernom dijelu Iraka, odlaze prvo u Tursku, a potom u tajne logore na obuku. Obećana naknada za sudjelovanje u toj vojsci iznosi, kako piše Monitor, 3 tisuće dolara i put u Ameriku.

Isti list posvećuje veliku pažnju ekološkoj katastrofi uz obalu Španjolske, nastaloj pucanjem trupa tankera Prestige. Kako piše Monitor, da su već stupili na snagu oštriji propisi Europske Unije, - koji će postati djelatni u srpnju slijedeće godine -, Prestige i njemu slični ostarjeli tankeri ne bi uopće mogli ući u vode Europske Unije. Sjedinjene Države uvele su mnogo strože propise nakon nasukavanja tankera kompanije Exxon-Valdez, i velikog zagađenja naftom obale Aljaske.

Monitor američkim čitateljima pojašnjava i komplicirani lanac odgovornosti u slučaju ovog i mnogih njemu sličnih plovila. Prestige, izgrađen u Japanu, bio je u vlasništvu kompanije registrirane u Liberiji, pod upravom grčke kompanije registrirane na Bahamima, inspekcijsku licencu izdala je jedna američka organizacija, a bio je unajmljen za potrebe jedne ruske kompanije sa sjedištem u Švicarskoj kako bi preveo naftu iz Latvije u Singapur.

Washington Post, pak, piše o značajnom povećanju prostora za Muzej avijacije i istraživanja svemira, inače najposjećenijeg muzeja u svijetu. Nova muzejska hala nalazi se kod aerodroma Dulles, a toliko je velika da bi u nju glatko stao Titanic i još bi ostalo dovoljno prostora za ruske svemirske rakete.

Stara zgrada u središtu Washingtona ne uspijeva izložiti čak 80 posto zbirke. U novom prostoru bit će izložen zrakoplov Enola Gay, koji je izbacio atomsku bombu na Hirošimu, zatim svemirski raketoplan Enterprise, rijetki Boeing 307, nazvan Stratoliner, te najstariji postojeći bombarder Leteća tvrđava iz Drugog svjetskog rata, kao i još mnogo drugih letjelica koje do sada nisu mogle biti izložene oku posjetitelja.

Sa stranica New York Timesa saznajemo da su američka sveučilišta drastično pojačala kontrolu nad zabavama koje se organiziraju pri regrutiranju sportskih zvijezda iz gimnazija i srednjih škola. Naime, u posljednje vrijeme sve se više počelo pričati o raskalašenosti takvih zabava, na kojima su alkohol i seks redoviti dio zabave.

XS
SM
MD
LG