Linkovi

Fra Jozi Zovku zabranjeno držanje mise u Nacionalnoj bazilici Bezgriješnog začeća u Washingtonu (21/11/02) - 2002-11-21


Večeras je u najvećoj američkoj katoličkoj crkvi, Nacionalnoj bazilici Bezgriješnog začeća u Washingtonu, franjevački svećenik iz Međugorja, Jozo Zovko, trebao održati misu. Medjutim, crkveni su dužnosnici, na čelu s ravnateljem bazilike Walterom Rossijem, odlučili da fra Zovki zabrane držanje mise.

Razlog je pismo koje je Nacionalna bazilika u Washingtonu dobila od mostarskog biskupa Ratka Perića, u kojem je navedeno da je fra Jozo Zovko “neposlušni franjevac” te da mu je još prethodnik biskupa Perića, Pavao Žanić, 1989.godine oduzeo jurisdikciju što znači da ne može držati javne propovijedi, odnosno mise. Biskup Perić u svom pismu nije naveo razloge za cenzuriranje, ali je naveo da je unatoč oduzimanja jurisdikcije fra Zovko nastavio s prakticiranjem ispovijedi, čime je prekršio crkveno pravo, što je rezultiralo novim kaznama nametnutim 1994. godine.

U priopćenju same Nacionalne bazilike stoji da će najavljena misa biti održana bez sudjelovanja fra Zovke u njoj. Navodi se da crkveni velikodostojnici nisu upoznati s temeljnim razlozima cenzure pod kojom se nalazi svećenik Jozo Zovko, niti im je poznato jesu li optužbe na njegov račun kredibilne. Nacionalna bazilika, stoji u priopćenju, jednostavno poštuje Kanonik, odnosno Crkveni zakon koji kaže da ukoliko lokalni biskup, u ovom slučaju biskup mostarsko-duvanjski, oduzme jurisdikciju nekom svom svećeniku, onda on ne može služiti javnu misu nigdje u svijetu.

O ovom slučaju piše i današnji Washington Post, koji navodi riječi svećenika Gerarda Pette, organizatora večerašnje molitve, a koji je izjavio da su sve optužbe na račun fra Zovke bile "politički motivirane”, jer medju bosanskohercegovačkim biskupima postoji protivljenje da se Međugorje prizna kao svetište. Vatikan se o ovom pitanju još nije službeno izjasnio, iako su dva povjerenstva radila na utvrđivanju činjenica o Gospi iz Međugorja.

Fra Jozo Zovko se u Sjedinjenim Državama nalazi još od 5. studenog i već je održao nekoliko misa u više američkih gradova. Washington Post objavljuje da je tijekom njegovog boravka u Bostonu bilo prosvjeda, a i katolički tjednik Wanderer je objavio dijelove iz knjige “The Medjugorje Deception”, odnosno “Međugorska prijevara”, koju je prije četiri godine objavio Michael Jones. U toj se knjizi fra Zovku optužuje da je spolno zlostavljao hodočasnice u Medjugorju.

Jedan naš washingtonski crkveni izvor, koji je želio ostati neimenovan, rekao nam je da franjevački svećenici u Chicagu, New Yorku i Washingtonu nisu znali za zabranu služenja mise fra Zovka, niti se on ikome od njih službeno javio tijekom svojeg boravka. Inače, u Nacionalnoj bazilici Bezgriješnog začeća u Washingtonu, nalazi se i marijanska kapelica američkih Hrvata.

XS
SM
MD
LG