Linkovi

Je li moguća oslobađajuća presuda u slučaju Blaškić?  (21/11/02) - 2002-11-21


Da li će 44 dokaza, prihvaćena u žalbenom postupku na prvostupanjsku presudu Tihomiru Blaškiću, izmijeniti tok procesa, dovesti do novog suđenja pred novim Vijećem, ukinuti neke dijelove optužnice ili pak značiti oslobađajuću presudu generalu HVO-a osuđenom za ratne zločine na 45 godina zatvora, odlučit će suci.

U četvrtak popodne počela je rasprava pred peteročlanim žalbenim Vijećem. Za razliku od Blaškićeve obrane koja je naširoko komentirala dokumente, predstavnici Tužiteljstva šute za javnost sve dok Vijeće ne odluči o daljnjoj sudbini procesa. Obrana osuđenoga je izrazila nadu u, po Blaškića uspješan razvoj situacije, tvrdeći da podneseni dokumenti, nedostupni u vrijeme procesa i donošenja presude Blaškiću, dramatično mijenjaju stvari, dovodeći u pitanje i samu pravičnost postupka. Zanimljivo je da se na slučaj Blaškić u svjetlu nedostupnih dokaznih materijala, koji izravno utječu na pravičnost sudskog procesa poziva i obrana haaškog optuženika generala Ojdanića u zahtjevu da joj se osiguraju svi relevanti dokazni materijali, uključujući i one NATO saveza.

Samo je Žalbeno vijeće inače sugeriralo da se pretresanjem slučaja pozabavi prvostupanjsko Vijeće, budući da pet sudaca Žalbenog vijeća ne želi odlučivati o oslobađajućoj presudi – koju je tražila obrana - bez uvida u kompletan slučaj, dakle bez ponovnog saslušavanja svjedoka. Vijeće nadalje može tražiti novo suđenje pozivajući se na članak 117. Tribunalovih pravila o postupku i dokazima. Tužiteljstvo je takodjer obećalo unijeti neke svoje nove dokaze u proces.

U prihvaćenim materijalima koji bi mogli unijeti preokret u suđenje nalaze se dokumenti dati na svjetlo dana poslije demokratskih promjena u Hrvatskoj u siječnju 2000. godine – dio činjenica presudnih po Blaškićevu obranu do tada je skrivan. Radi se o materijalima iz arhiva HVO-a deponiranih u HIS-u, potom dokumentima koje su istražitelji Tužiteljstva otkrili u arhivu Armije BiH kao i dokumentima pristiglim iz Ureda Predsjednika Republike Hrvatske.

Blaškić se u Haagu nalazi od travnja 1996. godine. Prvostupanjska je presuda donesena u ožujku 2000. godine.

XS
SM
MD
LG