Linkovi

'Ne možete završiti školu, ako ne prođete sve razrede' - Ivan Grdešić o hrvatskim šansama za članstvo u NATO savezu (20/11/02) - 2002-11-20


"Ne možete završiti školu, ako ne prođete sve razrede” – ovako je hrvatsku poziciju pred summit NATO saveza u Pragu sažeo Ivan Grdešić, veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Državama i član hrvatskog državnog izaslanstva na praškom summitu.

Prag je za Hrvatsku sljedeći kork u pripremama za članstvo u NATO savezu. “Nazočnost na tom skupu predstavlja potvrdu činjenice da je Hrvatska u posljednje tri godine napravila toliko da smo ozbiljno razmotreni kao kandidat, koji naravno ima još mnogo za učiniti” – kaže veleposlanik Grdešić, kojeg smo upitali je li Hrvatska mogla učiniti i više?

"Hrvatska je mogla učiniti više u proteklih 11 godina. U protekle tri Hrvatska je napravila jako puno. Ne zaboravite da smo mi prije tri godine tek ušli u Partnerstvo za mir, prije godinu dana ušli smo u Vilnius skupinu, a tek prije tri mjeseca u prvi Membership Action Plan. Dakle, naše je putovanje u NATO u stvari mnogo brže od ostalih zemalja, kada usporedimo proteklih deset godina."

Uvjeti za članstvo u NATO savezu odnose se na unutarnje reforme koje treba dovršiti – opća demokratizacija, pravna država, poštivanje ljudskih prava, što uključuje i prava manjina. Tu su naravno i konkretna pitanja povratka izbjeglica i suradnje s haaškim Tribunalom. Drugi dio uvjeta za članstvo odnosi se na reformu vojno-sigurnosnog sustava, u skladu sa zapadnim standardima. O tom velikom poslu, koji je pred Hrvatskom, veleposlanik Grdešić kaže:

"Ne možete završiti školu ako ne položite sve razrede. Tako je i s ovim programom priprema za ulazak u NATO savez. Možda ćemo biti uspješni, pa nam neće trebati sljedeće tri etape u provedbi MAP-a, već jedna... Ja očekujem da će zemlja biti spremna za NATO savez u sljedeće dvije godine."

XS
SM
MD
LG