Linkovi

NYT: Stvaranje Ministarstva domovinske sigurnosti potrajat će godinama (20/11/02) - 2002-11-20


Jutrošnja izdanja američkih novina bave se ponajviše temom novog Ministarstva domovinske sigurnosti, kojeg od realizacije, nakon što je usvojen u Senatu, dijeli još samo potpis predsjednika Busha. Međutim, kako piše New York Times, papir je jedno, a stvarnost drugo - stvaranje novog ministarstva, piše njujorški list, trajat će godinama.

Logistika, potrebna za spajanje dvadeset-dvije razne vladine agencije i gotovo 170 tisuća vladinih uposlenika u jedinstveno birokratsko tijelo, bit će najveći izazov s kojim se sučeljava američka vlada još od četrdesetih godina prošlog stoljeća, kada je osnovano Ministarstvo obrane, podsjeća New York Times.

Novo ministarstvo bit će po veličini treći najveći poslodavac u strukturi američkih vladinih agencija. Dva veća su Ministarstvo obrane i Ministarstvo za veterane. Podsjetimo, ovo će ministarstvo okupiti tako raznorodne službe kao što su Carinska služba, Obalna straža, Tajna služba, Služba za useljavanje i naturalizaciju, Savezna agencija za nesreće i prirodne katastrofe, Granična ophodnja, kao i novostvorena Služba za sigurnost prijevoza, između ostalih. Središnja obavještajna agencija, CIA, i Savezni istražni ured, FBI, neće biti obuhvaćeni novim ministarstvom, ali će ono imati vlastiti obavještajni odjel, posvećen, kako piše New York Times, "analizi informacija i zaštiti informatičke infrastrukture".

Washington Post izvješćuje da je osumnjičeni koordinator terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, Ramzi Binalshib, američkim istražiteljima potvrdio izravnu povezanost osumnjičenog dvadesetog otmičara zrakoplova, Zacariasa Moussaouija s glavnim planerom akcije Khalidom Sheikom Mohammedom. Njih su se dvojica sastali, tvrdi Binalshib, u zimu 2000.-te godine, u Afganistanu. Moussaouiju se sudi pred sudom u Virginiji, kao jedinom za sada optuženom sudioniku prošlorujanskih terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu.

XS
SM
MD
LG